Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON ŽALBE BRANITELJA

Koze ‘pobrstile natječaj’ za 4068 ha zemlje

06.09.2015., Ucka - Na 9. Uckarskom sajmu koji se odrzava na prijevoju Poklon mogu se vidjeti authtone domace zivotinje: boskarini, krave, koze, magarci, ovce, te domaca hrana i proizvodi OPG-ova Istre i Primorja. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/2
15.12.2016.
u 20:15

Ministar Tolušić poništio javni natječaj bez jasnih kriterija za dodjelu šumskog zemljišta

Ministarstvo poljoprivrede poništilo je javni natječaj za dodjelu 4068 hektara šumskog zemljišta u državnom vlasništvu koji je raspisan samo dan prije nego što je u fotelju ministra poljoprivrede sjeo Tomislav Tolušić.

U Ministarstvu kažu kako je utvrđeno da su “neke nekretnine šumskog zemljišta” bile pogrešno navedene te su zbog proceduralnih propusta ništavne sve 133 pristigle ponude tvrtki, obrtnika i OPG-a.

Neslužbeno se pak doznaje kako je poništenju natječaja kumovala braniteljska zadruga Krupa koja je aplicirala za 240 ha u općini Golubić na obrovačkom području. Stado od 160 koza tako bi povećali na barem njih 350.

No krenula je priča kako je i to, a i 16 drugih parcela od 29 ponuđenih na natječaju, već dobila Lika Farma, kćerinska tvrtka Bioplod Like, koja se lani povezivala s aferom naglo stečenih više od 1500 ha u Udbini i sada bivšom ravnateljicom Agencije za poljoprivredno zemljište (APZ) Blaženkom Mičević.

Uredbom o načinu i kriterijima za davanje u zakup šumskog zemljišta u vlasništvu RH, koju je na prijedlog nekadašnjeg ministra Jakovine 2014. potpisao premijer, stoka koja bi pasla na površinama za “žirenje i pašarenje” uopće nije uvjet da bi se zadovoljili uvjeti natječaja.Jedini uvjeti su ponuđena cijena zakupnine i godine zakupa pa nije čudno što je glas 60-ak branitelja stigao i do Tolušića.

– Svaka čast ministru, ako će dodjela državne zemlje ubuduće biti pravedna – kaže predsjednik zadruge Krupa Saša Vujević, ističući kako su branitelji samo htjeli legalizirati korištenje zemljišta na kojem njihove koze već sada pasu, dok iz Bioploda, kad su s njima kontaktirali, nisu imali pojma ni zašto su podnijeli zahtjev, na kakvom terenu, ni gdje je ta čestica.

No Bioplod je za njega ponudio 130.000, a zadruga 49.000 kn. Iz Bioploda jučer odgovaraju kako nikoga nema u upravi za komentar. No poznato je da su na kraju Jakovinina mandata na području Udbine dobili 1545 ha državne poljoprivredne zemlje na 50 godina, a preostala 24 gospodarstva na natječaju skupa 1128 ha.

U samo 28 dana natječaj je raspisan i podijeljena rješenja u kojima je Bioplod, svježe registriran kao poljoprivredna tvrtka, bio apsolutni dobitnik. Prije toga, od 2011. do 2015., biznis mu je iznajmljivanje, održavanje i popravak motornih vozila i plovila, bez zaposlenika i prihoda.

Tek 2014. ima jednog zaposlenika i 260 tisuća, a 2015. već 6,8 mil. kn prihoda i 3,9 mil. kn neto dobiti. Za proizvodnu 2015. Bioplod je podnio zahtjev za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje za površinu od 1495,34 ha, za proizvodno vezanu potporu za 362 grla ovaca i koza i 356 grla ugroženih izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja, za plaćanja za prijelaz na ekološke poljoprivredne prakse i metode za površinu od 1435,48 ha te za plaćanja u gorsko planinskim područjima za površinu od 1495,34 ha.  Na osnovu toga u 2016. mu je isplaćeno 5,99 milijuna kuna potpora (u što ulazi i avans za 2016. od 1,1 milijun kuna i osiguranje od 2200 kuna).

Znakovito, prije raspisivanja lanjskog natječaja na kojem je Bioplod dobio zemlju, ravnateljica APZ-a Mičević u travnju je od povjerenstva tražila očitovanje je li u sukobu interesa ako se na javnom pozivu za zemlju javi tvrtka u kojoj radi njezin suprug (Bioplod). Odgovor je bio da nije ako “suprug dužnosnice nije vlasnik udjela u temeljnom kapitalu” tog društva. Natječaj je potom objavljen 22. listopada.

>> 'Jedinice lokalne samouprave uvijek su pazile da se ne generira deficit'

Komentara 4

Avatar TheJack
TheJack
21:12 15.12.2016.

Za 350 koza, 240 hektara!? Doista zanimljiv omjer.

Avatar JMslbrod
JMslbrod
06:18 16.12.2016.

Meeeeeeee!

Avatar nekakav
nekakav
08:02 16.12.2016.

ako životinje nisu uvjet za dobivanje državnog zemljišta, onda govorimo o manipuliranju. netko bi se vica radi htio baviti poljoprivredom, nema zemlje niti je ikad radio to, taj nema šanse se javiti na natječaj ,a kamoli još i dobiti naa njemu, kao kod nas. onaj koji do sada živi od zemlje, treba mu pomoći. ali, uz jedan uvjet. na državnu zemlju u zakupu se ne smije dobivati poticaj! to treba biti glavni uvjet u cijeloj priči. jer su iznosi poticaja uglavnom višestruko veći od cijene zakupnine. a ne radi se ništa na zemlji. pazite, za 4068 hektara nudi se 130.000 zakupnine, a od poticaja će dobiti kolko, 17 mil kuna, godišnje! ovo je biznis sa poticajima. a vama je todorić glavni lopov, čije firme rade i proizvode. ovo je kriminal, ne on. al na njega se baca svjetlo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije