Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODALE GA PORUKE

Kovačević u SMS-u arhitektici o uređenju stana: Platila si unaprijed, a majstori kasne...

Foto: PIXSELL
1/5
09.04.2021.
u 20:00

Stanove koje je Širićeva tvrtka CEFIS kupila te ih, po tvrdnjama i sumnjama USKOK-a, dala Kovačeviću kao mito jer je CEFIS od Janafa dobio poslove vrijedne 37,5 milijuna kuna, dijelom su plaćeni novcem Janafa, odnosno poreznih obveznika

Namjestiš posao prijatelju jer si šef državne tvrtke i to možeš. Onda ti taj prijatelj u znak “zahvalnosti” kupi stan u središtu Zagreba. Stan vrijedi oko 150.000 eura i plaća se u dvije rate. Prvu ratu plaća tvoj prijatelj. I drugu također, i to samo dan nakon što mu je tvrtka u kojoj si ti šef uplatila predujam za posao koji si mu ti omogućio. Odnosno namjestio. Nakon svega, stan u središtu Zagreba formalno se vodi na tvrtku tvog prijatelja, a zapravo si pravi vlasnik stana ti. I sve to ti nije dovoljno, pa koju godinu poslije, istu shemu s istim prijateljem ponoviš i pri kupnji stana u Splitu.

Tako bi se u najjednostavnijim crtama mogao opisati poslovno-prijateljski odnos između Dragana Kovačevića i Ivana Širića, koji su našli na meti USKOK-a, upravo zbog njihovih odnosa, koji traju gotovo 30 godina. I predmet su najnovije istrage koju je USKOK pokrenuo protiv njih dvojice, a ta istraga zasad je razotkrila i vrlo zanimljivu činjenicu. Stanove koje je Širićeva tvrtka CEFIS kupila te ih, po tvrdnjama i sumnjama USKOK-a, dala Kovačeviću kao mito jer je CEFIS od Janafa dobio poslove vrijedne 37,5 milijuna kuna, dijelom su plaćeni novcem Janafa. Odnosno poreznih obveznika, jer je Janaf državna tvrtka u kojoj je Kovačević u čak tri mandata bio predsjednik uprave.

Svjedok i Ivan Vrdoljak

USKOK svoje sumnje temelji i na nekim egzaktnim podacima iz kojih je vidljivo da je CEFIS stan u zagrebačkom Ban centru kupio od tvrtke Centar gradski podrum te ga je platio u dvije rate. Druga je rata plaćena 15. rujna 2016. i iznosila je 597.000 kuna. A upravo taj iznos je samo dan prije s računa Janafa prebačen na račun CEFIS-a uz naznaku da se radi o plaćanju po ugovoru o cesiji između Expleo savjetovanja, CEFIS-a i Janafa. Prethodno je Expleo savjetovanje tražilo od Janafa predujam od 10 posto uz napomenu da se to treba uplatiti na račun CEFIS-a, a radilo se o plaćanju usluge Digitalizacije arhivskoga gradiva i implementacije u sustav za upravljanje dokumentacijom.

Taj je ugovor na intervenciju Kovačevića uvršten u plan investicija Janafa, a Kovačević je bio taj koji je odredio da ta investicija vrijedi između pet i šest milijuna kuna te da ugovor bude dodijeljen CEFIS-u i njegovim partnerima. Osim toga, zanimljivo je i da su u Kovačevićevu mobitelu nađene poruke o plaćanju stana u Ban centru u kojima je on naveo da će druga rata biti plaćena do 15. rujna 2016., što se na koncu i dogodilo. Slično se dogodilo i sa stanom u Splitu, samo je tamo druga rata od 3,9 milijuna kuna iz Janafa CEFIS-u uplaćena preko M.G.S. grupe, čiji je vlasnik Edi Seifried također obuhvaćen ovom istragom.

Inače zbog toga kako se i od koga kupovao taj stan u Splitu tijekom istrage trebalo bi biti saslušano više svjedoka, a među njima i Ivan Vrdoljak, bivši šef HNS-a, koji je nakon odlaska iz politike otišao u poduzetnike. Kao poduzetnik ima više tvrtki, a jedna od njih je i Sunčani Žnjan, tvrtka od koje je CEFIS, kako se sumnja, kupio splitski stan koji je bio mito za Kovačevića. Iako je Širić u svojoj obrani tvrdio da Kovačević s kupnjom spornih stanova nema veze, te da je on bio taj koji je kupovao stanove jer je to dobra investicija, pogotovo u Splitu, zanimljivo je da nije znao reći kako izgleda splitski stan iako ga je platio 1,1 milijun kuna.

S druge strane, o kupnji tog stana Kovačević je komunicirao s Klementom Bašićem, suvlasnikom tvrtke Sunčani Žnjan, pa mu je Bašić u lipnju 2019. poslao SMS: “Ajde vidi da mi se netko javi oko tog stana”, na što mu Kovačević odgovara: “U Moskvi sam, u ponedjeljak ćeš dobiti ugovor sa svim elementima.” Poruke su izmijenjene 19. lipnja 2019., a prvu ratu za spomenuti stan CEFIS je Sunčanom Žnjanu isplatio 30. srpnja 2019. Preostale rate plaćene su u rujnu i prosincu 2019. te u svibnju 2020. A da je spomenuti stan Kovačevićev, iako se službeno vodi na CEFIS, USKOK zaključuje iz brojnih SMS-ova i razgovora koje Kovačević izmijenio s arhitekticom, kojoj je kazao da će joj dati kontakt osobe koja ima ključ stana.

Kasnije ju je pitao je li bila u stanu, a ona mu je odgovorila da jest, da je kupaonica premala, pa se treba razbiti zid, da mu dolazi namještaj za kuhinju iz Italije, na što joj on kaže: “Nemoj samo da je iz Italije, da nam ne donese kakav virus.” Nadalje, Kovačević u kasnijim razgovorima predbacuje arhitektici što su rokovi za dovršetak stana prekoračeni te joj savjetuje da majstore ne plaća unaprijed.

“Tvoj će biti ljepši”

“Sve si plaćala unaprijed i onda j.... ga, nitko te više ne šljivi poslije. Ja dolazim na kraj, više neću u tome sudjelovati, počinjete me zamarati... Kasnite tri mjeseca, tako nešto još nisam vidio da se toliko kasni”, govori Kovačević arhitektici početkom rujna 2020.” Dvadesetak dana nakon toga je uhićen, a na njegovu nesreću, u mobitelu kojeg se prije uhićenja pokušao riješiti, ostala je njegova korespondencija stara nekoliko godina. I upravo bi ta korespondencija sada za njega mogla biti kobna jer je iz nje vidljivo da on u vezi sa stanom u Ban centru dogovara majstore za plin, arhitekticu i dizajnericu, a nađena je i poruka u kojoj se navodi da je račun za predujam izdan te da će biti poslan CEFIS-u.

Osim toga, Kovačević se raspitivao i može li se dobiti popust na parking u Ban centru, a sporni je stan pokušao i iznajmiti. Osim toga, dizajnerica mu je slala i fotografije računa ili ponuda za namještaj, pa je tako kuhinjske aparate platio 28.868 kuna, 12 stolaca je platio 10.248 kuna... On je njoj pak slao mjere pojedinih elemenata ili aparata, a ona njemu poruke da su stolari uzeli mjere. Kada joj je s nekog oglasnika poslao fotografiju nekog stana koji je opisan kao mali dragulj, ona mu je odgovorila: “Tvoj će biti ljepši.” 

Komentara 43

RO
roland
20:33 09.04.2021.

Mene jedino zanima koliko je novca Kovačević platio u prosincu 2020.godine da mu se ukine istražni zatvor! Naime, jasno je da on uopće ne smije izići iz istražnog zatvora do pravomoćne presude! Sad će ga držati do 20.svibnja, dakle, kadaa prođu lokalni izbori i onda je ponovno slobodan kao ptica na grani do prvog ročišta krajem 2029.godine.

SE
senijor121
23:10 09.04.2021.

Kada će se pitati i istražiti slučajni koji je postavio Kovačevića na mjesto direktora JANAF-a i brinuo da ga nitko ne makne, koji se u lokalu u Slovenskoj snalazio kod kod kuće ?

ZV
zvone02
22:03 09.04.2021.

kako "časnici" sude najbolje se vidi na primjeru sisačke kleptomanke. Uhićena prije sedam godina 01. travnja 2014., ni pero joj nije otpalo, čak ju i "ugledni" sudac branio pitajući pokajnika otkud njemu 100 tisuća Eura mita koje je dao optuženoj za kupnju županijske tvrtke, umjesto da pita kleptomanku otkuda joj novac za nekretnine. znači 1. travnja. 2021. navršilo se punih sedam godina kako je uhićena iiiiiiiiiiiii...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije