Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenković HDZ-ovcima ponudio “jastuk”

Kovač promijenio stav, prije je podržavao Istanbulsku

Miro Kovač
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/4
23.03.2018.
u 19:06

Nedavno, u prosincu 2017., bio je na sjednici Političke skupštine europskih pučana na kojoj je izglasana rezolucija koja poziva države članice da ratificiraju Konvenciju.

Interpretativna izjava koju je Vlada poslala u Sabor zajedno s prijedlogom za ratifikaciju Istanbulske konvencije trebala bi onim HDZ-ovcima koji imaju rezerve o toj konvenciji poslužiti kao “jastuk na koji se mogu nasloniti”, komentirao je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković jučer u Bruxellesu.

– Želim dobiti što unisoniji stav Kluba zastupnika HDZ-a. Predsjedništvo je glasalo, stav stranke je jasan. Hoće li biti kolega koji će glasati drukčije, to ćemo još vidjeti – rekao je Plenković.

‘Ne sjećam se’

Hoće li se HDZ-ovci zaista “nasloniti” na “jastuk” koji im ljubazno nudi Plenković? Neki od njih, poput međunarodnog tajnika HDZ-a i saborskog zastupnika Mire Kovača, imaju vrlo nekonzistentnu poziciju kada je riječ o Istanbulskoj konvenciji. Kovač je bio prisutan ne samo na konferenciji za novinare HDZ-a u studenom 2014. godine, s koje je tada oporbena stranka pozvala SDP-ovu Vladu da ratificira Istanbulsku konvenciju u Saboru, nego je i, kako smo otkrili u dokumentaciji Europske pučke stranke (EPP) u Bruxellesu, prilično nedavno, u prosincu 2017. godine, kao međunarodni tajnik HDZ-a bio na sjednici Političke skupštine EPP-a na kojoj je izglasana rezolucija koja izrijekom poziva države članice da ratificiraju Istanbulsku konvenciju.

Miro Kovač
1/10

Suočen s pitanjem kako to da u prosincu u EPP-u nije bio protiv te konvencije, a ovaj tjedan na sjednici Predsjedništva HDZ-a jest, Kovač je rekao da se ne sjeća je li u tom trenutku bio u dvorani.

– Bio sam na toj sjednici Političke skupštine EPP-a, no ne sjećam se jesam li bio prisutan kad se to usvajalo – kaže Kovač.

Kovač i politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier navode i primjer iz Europskog parlamenta kada lider pučana Manfred Weber i predsjednik EP-a iz redova pučana Antonio Tajani uopće nisu glasali kada se glasalo o Istanbulskoj konvenciji u EU. No, Weber nam je jučer rekao da podržava Plenkovićev pristup objašnjavanja važnosti Konvencije.

– Potpuno podržavam ciljeve Istanbulske konvencije u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama – rekao je Weber.

Premijer Plenković ustvrdio je da postoji “velika razlika između glasovanja u EP-u i onoga što je danas pred saborskim zastupnicima”. Ne slijedite Webera i Tajanija, slijedite mene, kao da poručuje Plenković:

– Gledajte, ovo su stvari u kojima trebamo imati leadership i ovo je tema koja zahtijeva objašnjavanje. Ja sam uvjeren da je ono što radimo dobro za hrvatsko društvo i državu, za smjer kojim ja želim da idemo – poručio je Plenković, koji ne očekuje da će druge članice Vijeća Europe imati prigovor na interpretativnu izjavu Hrvatske jer je njezin tekst, kaže, dogovoren s pravnicima Vijeća Europe.

‘Tri godine nisu mrdnuli’

– Čujem da neki govore o interpretativnoj izjavi kao o bezvrijednom papiru. Pa ja pozivam šefa SDP-a, čija stranka tri godine na vlasti nije prstom mrdnula da ratificira ovu konvenciju, da malo prouči Zakon o potvrđivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora i da se malo upozna što je smisao interpretativnih izjava. Jer ovakav način politike više je na dosjetkama – zaključio je šef HDZ-a. 

Komentara 24

KR
kruti212
20:06 23.03.2018.

REFERENDUM!!!!

MK
mksdk
20:22 23.03.2018.

Referendum, pa da svi vidimo kako stvari stoje.

IC
ICCO
20:30 23.03.2018.

Sad se Preda Grbin moze upucavati Mireku a on se pak moze pozvati na Istanbulsku jer se osjeća recimo kao ono. I trazi za uznemiravanje od drzava 100.000.000 kn

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije