Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kourou: Europski transportni brod lansiran prema ISS-u

raketa-zanim.jpg
import
09.03.2008.
u 09:06

Europski transportni svemirski brod ATV, na raketi nosaču Ariane 5, lansiran je u subotu 23 sata, po lokalnom vremenu, iz svemirskog centra Kourou u Francuskoj Gvajani, na svoju prvu misiju prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

ATV nazvan Jules Verne - transportni svemirski brod bez ljudske posade, najveća je i najsloženija svemirska letjelica koju je Europska svemirska agencija (ESA) ikada lansirala.

Kontrola leta je objavila da je lansiranje uspješno, kada se 66 minuta nakon polijetanja ATV odvojio od rakete nosača.

Na transportni svemirski brod težak 22 tone, veličine autobusa na kat, ukrcano je osam tona opreme, rezervnih dijelova, hrane, zraka, vode i goriva za ISS.

Obzirom da je već za utorak planirano lansiranje NASA-inog raketoplana Endeavour u misiju na ISS, ATV Jules Verne će biti postavljen u "parkirnu orbitu" oko Zemlje, na udaljenosti od oko 1.900 km od postaje, dok misija Endeavoura ne završi. Završno približavanje i pristajanje uz ISS za ATV previđeno je početkom travnja.

Kada jednom bude spojen uz ruski servisni modul Zvijezda na ISS-u, ATV će ostati tamo do kolovoza.

S vremena na vrijeme, kontrola leta palit će njegove raketne potisnike kako bi podigla ISS na veću visinu, budući da orbita postaje s vremenom opada.

Kada posada ISS-a iskrca sav teret ATV-a, postupno će ga puniti s otpadom. Nakon što se odvoji od postaje, brod će biti programiran za kontrolirani povratak u atmosferu, gdje bi trebao u cijelosti sagorjeti iznad Tihog oceana.

ESA planira lansirati po jedan ATV godišnje u idućih pet godina, što će pridonijeti opskrbi ISS-a gorivom, hranom i drugom opremom.

Orbitalna postaja ISS, koja je oko 60 posto dovršena, zajednički je projekt 15 zemalja vrijedan 100 milijardi dolara. Iduće se godine očekuje da će se posada postaje udvostručiti sa tri na šest astronauta.

"ATV, sa svojim velikim tovarnim kapacitetom kao i sposobnošću da dopremi gorivo, zrak i vodu na ISS, predstavlja značajno proširenje transportnih kapaciteta ISS-a", rekao je Kirk Shireman, zamjenik direktora programa ISS-a, objavila je NASA na svojoj web stranici.

"ATV, zajedno sa 'shuttleom', Progressom, i brodovima Soyuz, pruža ISS-u opcije i rezerve transporta koje su važne za dugoročni uspjeh", dodao je Shireman.

Prvi let ATV uslijedio je samo mjesec dana nakon što je na ISS raketoplanom Atlantis dopremljen europski laboratorij Columbus.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije