Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
milanovićeva vlada

Kotromanoviću Ministarstvo obrane, rad i mirovine Mršiću

kotromanović
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/19
Autor
Ivanka Toma
08.12.2011.
u 20:36

Branko Grčić bit će četvrti potpredsjednik Vlade i definitivno će obnašati i dužnost ministra za regionalni razvoj i fondove EU

Vlada predsjednika SDP-a Zorana Milanovića ovih dana dobiva i posljednje obrise. Jedina su još nedefinirana ministarska mjesta pravosuđe, znanost i poljoprivreda, a jedino iznenađenje u odnosu na dosadašnje medijske najave odnosi se na obranu. Ministar obrane neće biti Mirando Mrsić, nego će Milanović tu funkciju povjeriti Anti Kotromanoviću, a Mrsić je u igri za neko drugo ministarsko mjesto. Informacija je to iz samog vrha SDP-a. Naš izvor objašnjava da je glavni kriterij za ministarska mjesta da ih obnaša političar, ali i osoba koja je ujedno stručna u resoru koji joj se povjerava.

Mirando Mrsić mjesecima se spominjao kao kandidat za ministra obrane. Pritom se navodilo da kao liječnik po struci nema dodirnih točaka s vojskom i obranom, ali se istovremeno isticalo da to može biti prepreka samo na prvi pogled. Minisitarska funkcija je politička, a Mrsić je uz to osoba koja je u vrlo dobrim odnosima s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem.

Budući da je obrana jedno od područja u kojemu predsjednik države dijeli ovlasti s Vladom, u javnosti se stvarala slika da je on idealno rješenje za ovaj resor. No, kako konačnu odluku donosi mandatar, a on sjedi u Banskim dvorima, ispalo je da će obranu preuzeti Kotromanović.

S Kotromanovićem kao ministrom obrane nisu, međutim, sretni na Pantovčaku. Neslužbena reakcija iz Ureda predsjednika govori da bi, uz napomenu daMilanović ima puno pravo sam odabrati svoj tim, predsjednik Josipović ipak bio sretniji kada bi taj resor vodio netko sa sveučilišnom naobrazbom. Stav predsjednika, kako saznajemo, je da je obrana veliki poslovni sustav koji treba voditi netko tko je menadžer i ima iskustva u upravljanju, a da je naobrazba u tome bitna stavka.

Šprem na čelu Sabora

Novost je i da bi Vlada trebala imati četvero potpredsjednika. Uz Radimira Čačića, koji bi ujedno bio ministar za gospodarstvo, potpredsjednici bi bili Neven Mimica, Milanka Opačić i, prema posljednjoj Milanovićevoj viziji, Branko Grčić, koji će definitivno obnašati i dužnost ministra za regionalni razvoj i fondove EU.

Cijelu priču o kadrovskoj križaljci nove hrvatske Vlade pročitajte u sutrašnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista

Komentara 226

UT
utatica
21:06 10.12.2011.

Milanče, kakva si to pak ministarstva zmislil, kaj su vam tak veliki apetiti? dečki, lakše malo, nema se para!

DU
Deleted user
23:14 08.12.2011.

flok Na koje si komunjare mislijo kad si rekao da puse iduci put,,,,,,,,,ove u SDP-u ili one u HDZ-u...................

PI
PIDOČA
13:25 09.12.2011.

nu augusta šta žilav,neda se pljunuti Rade Končar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije