Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABORAVLJENI Ništa od pregovora s Mađarskom o mostu

Kotoripčani udaljeni 100 km od susjeda

15.04.2009.
u 15:46

Goran Jandroković, ministar vanjskih poslova i europskih integracija, izvijestio je mjerodavne u kotoripskoj općini da nije prošao općinski prijedlog da se na zajedničkoj sjednici vlada Hrvatske i Mađarske razgovara o gradnji cestovnog mosta na Muri između Kotoribe i Murskih Križevaca.

Po jeftinije namirnice
Između tih općina cestom se putuje 100 kilometara, a most bi ih približio na samo pet kilometara! U pripremi zajedničke sjednice mađarska strana u svojem očitovanju nije bila suglasna da se o tome govori uz objašnjenje kako je u ovom trenutku ponajprije potrebno riješiti granični prijelaz Goričan-Letenye.

- Joj, kak nam dugo obećavaju taj prijelaz! Izgubila sam svaku nadu. Radovala sam mu se jer često putujem u Veliku Kanižu - kaže Vesna Bradač (47). Dodaje kako bi joj put preko Murskih Križevaca u Veliku Kanižu bio puno kraći jer bi izbjegla sva pogranična naselja uz Muru.

– Tada bi po neke namirnice mogla skoknuti i biciklom preko granice, gdje je puno toga jeftinije - objašnjava Vesna Bradač. Ministar Jandroković tvrdi da zajednički prijedlog o gradnji cestovnog mosta unatoč svemu neće pasti u zaborav.

O povezivanju dviju prekograničnih općina raspravljalo se na zajedničkoj sjednici vlada 26. siječnja 2006. godine i tada je prevladala ideja da taj prijelaz bude na sadašnjem željezničkom mostu. Općina Kotoriba je obavijestila ministra Jandrokovića kako je mađarska strana novcem dobivenim iz programa PHARE izradila projektnu dokumentaciju mosta, prilaznih cesta i graničnog prijelaza Kotoriba-Murski Križevci.

Uredba o prijelazima
Ako most bude u skladu s Uredbom o graničnim prijelazima, Vlada će pokrenuti postupak pregovora s mađarskom stranom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije