Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Beograd i Sarajevo složni:

Vučić o povratku Kosova: Pokažite mi junaka koji će vratiti Kosovo

27.05.2019.
u 22:54

Kosovske vlasti su u studenom 2018. godine uvele plaćanje 100-postotnih pristojbi na robe uvezene iz Srbije i BiH

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak da je u došlo vrijeme izbora "između slatkih laži i gorke istine“ o Kosovu i upozorio da će Srbija izgubiti sve ako ne postigne kompromis s Albancima.

"Zamrznuti konflikt nije rješenje i Albanci ga neće. Samo je pitanje dana i mjeseca kad će napasti Srbe na sjeveru Kosova jer oni ne mogu izdržati zamrznuti konflikt“, rekao je Vučić na izvanrednoj sjednici parlamenta.

"Ne postignemo li kompromis izgubit ćemo sve“, upozorio je zastupnike i najavio da će u tome slučaju o rješenju spora odlučiti građani na referendumu. "Bit će onako kako narod odluči“, istaknuo je Vučić.

Kosovske vlasti su u studenom 2018. godine uvele plaćanje 100-postotnih pristojbi na robe uvezene iz Srbije i BiH u nastojanju da vlasti u Beogradu i Sarajevu prisile na priznanje neovisnosti Kosova a prema podacima koje su u ponedjeljak razmijenila dvojica ministara ta je mjera teško naštetila tvrtkama koje su godinama na Kosovo plasirale svoju robu.

Za posljednjih šest mjeseci Bosna i Hercegovina isporučila je za 27 milijuna eura manje robe na Kosovo nego u istom razdoblju prošle godine što je pad izvoza od čak 97 posto. U prva četiri mjeseca ove godine na Kosovo je iz BiH izvezeno robe u vrijednosti od svega 500 tisuća eura.

Srbijanski je izvoz na Kosovo još teže pogođen kada se predstavi u apsolutnim brojkama. Srbijanske su tvrtke od studenog prošle godine do 21. svibnja ove isporučile Kosovu za 189,5 milijuna eura manje robe u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije što predstavlja pad izvoza od 80 posto.

Po Vučićevim riječima, Srbi i Albanci su u pat poziciji, a ukidanje carina koje je Kosovo uvelo Srbiji uvjet je da se srpska strana vrati za pregovarački stol. "A hoćemo li dobiti sve ono što bismo željeli – svakako da nećemo i lagao bi vas onaj tko to tvrdi“, rekao je Vučić ističući da će ustrajati na istini, po cijenu da bude smijenjen u parlamentu ili na referendumu.

Dvoipolsatni govor i izvješće o Kosovu završio je pitanjem "postoji li neki junak“ koji će vratiti Kosovo pod vlast Srbije. "Pokažute mi ga, jer ja nisam u stanju“, rekao je Vučić.

"To praktično znači da je šteta (za Srbiju) nešto veća od milion eura dnevno", kazao je Ljajić čija vlada odbija priznati Kosovo kao neovisnu državu dok međunarodno priznaje Kosova od stranke BiH priječi veto predstavnika Republike Srpske u državnoj vlasti.

Srbijanski ministar Ljajić tvrdi kako su protekcionističkim mjerama pogođeni i građani Kosova jer su u toj državi zbog nakon uvođenja pristojbi na uvoznu robu iz Srbije i BiH cijene na malo povećane za 5,3 posto, vanjskotrgovinski deficit je povećan za 5,4 posto a uvoz roba za 6,4 posto.

Šarović i Ljajić usuglasili su zajedničko stajalište po kojemu bi Kosovo uvedene pristojbe moralo ukinuti do 1. srpnja kada bi u Parizu trebao bit održan summit lidera država zapadnog Balkana a ukoliko se to ne bi dogodilo Srbija i BiH razmotrit će modele protumjera kojima će odgovoriti na postupke vlasti u Prištini.

U priopćenju nakon sarajevskog sastanka stoji kako dvojica ministara u ime svojih vlada pozivaju EU na odlučnije angažiranje kako bi se oživio CEFTA sporazum jer o tome ovisi veći stupanj ekonomske integracije na Balkanu.

"Uvjet za to je da Priština bezuvjetno ukine pristojbe. Ukoliko se to ne dogodi, EU će dodatno narušiti vlastiti kredibilitet a zemlje ovog prostora propustiti još jednu priliku za gospodarski oporavak i normalizaciju političkih prilika", stoji u izjavi.

Sjednicu posvećenu Kosovu bojkotira dio oporbenih stranaka okupljenih u Savez za Srbiju. Oporbeni političari su ranije u ponedjeljak ocijenili da će sjednica biti "farsa“ i Vučićev "politički rijaliti“, jer se rasprava vodi šest godina poslije postizanja Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Ispred parlamenta se uoči sjednice dogodio incident kada je vozač i tjelohranitelj vođe radikala i haškog osuđenika Vojsilava Šešpelja bejzbol palicom udario jednog pripadnika desničarskog pokreta Dveri koji su držali transparent "Danas izdaja - sutra robija“. Prethodno je automobilom "izgurao" zastupnike Dveri i njihov transparent kojim su dočekali predsjednika Vučića.

Komentara 51

ZI
zimerman
07:47 28.05.2019.

Hrvatsku ne voli niko od njih , za Srbe se zna a Bosanci i Siptari su oni podmukli kojima ne treba vijerovati .

MM
Marko_M
19:56 27.05.2019.

A dokle ce cijela regija biti toliko glupa da podrzava to nekakvo ujedinjenje Kosova sa Albanijom. Ajde dosta o muslimanima...ta Srbija samo da uvede vize na KS putovnicu koju i ne priznaje cijela prica oko mudzahedina bi se zatvorila za 1 dan.

BA
banijash
07:47 28.05.2019.

Nije Kosovo ni Srpsko ni Albansko. Amerikanci su dobili Kosovo ratom. Srbi trebaju o buducnosti Kosova razgovarat sa Amerikancima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije