Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brodosplit

Kosor u Splitu nije željela govoriti o prosvjedu u Zagrebu

kosor (1)
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/3
26.02.2011.
u 13:58

U škver je premijerka došla naglo, nakon što je sinoć obznanjeno da je Europska komisija prihvatila plan restrukturiranja Brodosplita što znači da Splićani opet mogu graditi brodove.

Živio Brodosplit! Mislim da smo svi zajedno napravili veliki posao. Ovo je dan ponosa Zahvaljujem zaposlenicima brodogradilišta koji su strepili nad svojom i sudbinom svoje djece na strpljenju i povjerenju, kazala je vrlo ushićeno premijerka Jadranka Kosor za posjeta splitskom škveru u kojeg je stigla vrlo brzo, dan nakon što je Europska komisija prihvatila plan restrukturiranja Brodosplita što znači da je skinuta zabrana ugovaranja novih brodova.

U njezinoj i nazočnosti ministara Kalmete i Popijača te Tomislava Debeljaka direktora samoborskog DIV-a koji bi za 50 milijuna kuna trebao preuzeti Brodosplit, škverani su svečano potpisali s Jadroplovom ugovor za gradnju brodova.

- Pokazali smo da možemo svladati puno prepreka i rješavati teškoće ako postoji povjerenje i ako vjerujemo u vlastite snage., istaknula je Kosor najavljujući kako će splitski škver graditi i brodove za državu, za HRM i Obalnu stražu. Plan je za sada jedan plus 4 broda.

Prihvaćanje plana restrukturiranja Brodosplita od Europske komisije, nastavila je premijerka, poruka je ohrabrenja i nade za sve druge škverove u Hrvatskoj. Uvjerena je kako ćemo i za njih dobiti potvrdu i kako će Hrvatska u EU ući kao država koja ima snažnu brodograđevnu industriju.

- Današnji dan potvrda je da ćemo pregovore za ulazak u EU uspješno završiti, rekla je Kosor.

- Bilo je mukotrpno i dugo, ali na kraju se isplatilo. Prošli smo gorke brige, sada nas čekaju slatke. Trebamo biti složni , apsolutno sam siguran da ćemo uspjeti, poručio je vlasnik DIV-a Tomislav Debeljak.

Splitski škverani su, naglasio je, vrlo kvalitetni i dali bi zadnju kap krvi za brodogradilište.

Na upit ima li DIV novca za splitski škver, Debljak je odgovorio da je kompletan plan restrukturiranja prihvaćen i da je sve posloženo. Tijekom godina uložit će u Brodosplit oko 1,5 milijardi kuna. Ograničavajuća zapreka je što moramo smanjiti izvoz brodova, oko 500 radnika bit će višak.

Premijerku Kosor splitski novinari nisu smjeli pitati ništa oko prosvjeda protiv Vlade. Glasnogovornik Mladen Pavić kazao nam je kako je smijemo pitati samo ono što je vezano za brodogradnju!

Inače, premijerku je na ulazu u brodogradilište dočekalo tridesetak škverana. Rukovala se s mnogima i ushićeno govorila: "Eto, jesam li vam rekla da ćemo to napraviti?!"

Poklonili su joj buket crvenih ruža.

Škverani vele da su sretni ako će posla stvarno biti. Posljednjih mjeseci ubijala ih je nervoza, nisu znali hoće li se moći prehraniti...

- Nakon dugog razdoblja došli smo konačno do cilja. Pokazali smo zrelost, pred nama je svijetla perspektiva, ali čeka nas težak zadatak, izjavio je Srđan Kovač predsjednik Uprave Brodosplita.

- Bilo je puno protivnika. Napokon imamo budućnost, naši će radnici od svog rada živjeti, radit ćemo najbolje brodove na svijetu, rekao je Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita.

- Napokon smo presjekli vrpcu. Čeka nas opsežan posao kojeg moramo uajednički odraditi, kazao je Joško Franić, povjerenik SMH-a u Brodosplitu.

Komentara 84

1O
1st-opinion
14:11 26.02.2011.

Malogradjanska GLUMPACA

IV
iva1
14:05 26.02.2011.

Dame i gospodo vlastodršci, griješite kao i uvijek. Naprotiv, Hrvatska će ući i u EU i ići dostojanstveno u svijet i ka suncu upravo baš kada vi odstupite. Zar nam to EU nije dovoljno već u par navrata iz svojih redova poručila, a posebice u poslijednje vrijeme, jer svi vide da je vaša borba protiv korupcije lažna. Do u nedogled ste zlorabili povjerenje hrvatskog naroda, jer ste ga krali i lagali i to sada cijeli svijet zna i gleda. Korupcija se razvila gigantskim razmjerama baš u vašim redovima i doveli ste nas do mrtve točke i do bankrota. Dalje se više ovako ne može i vi morate odstupiti. A narod će izabrati iz svojih redova svoje najbolje i najmoralnije predstavnike i tako ući na velika vrata u Europu, s ponosom. To ona od Hrvatske i ocekuje. Vi ste pokazali za što ste sposobni i vrijeme je da idete ća. Dosta ste devastirali ovu lijepu našu domovinu i cijeli narod u njoj. Treba spasiti još što se spasiti može. Dok ne bude za sve kasno u jednom totalnom i sveopćem kolapsu. Zbogom.

SJ
Sve je uzalud
19:37 26.02.2011.

Opet je zahebala budalaste škverane, ma koliko samo škverani mogu pušiti.....dali su im dvije trabakule da rade dok se ne smire nemiri u Zagrebu a kad se smire pušiona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije