Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kosor s predstavnicima Hrvatskih šuma o globalnoj krizi

kosor, pankretić, šuker
Željko Hladika/PIXSELL
01.03.2010.
u 11:46

Vlada će predložiti Hrvatskim šumama da i dalje svojim mjerama pomažu drvnoj industriji uz njihovu obvezu osiguranja davanja čvrstih jamstava za podmirenje dospjelih i novih obveza.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor sastala se danas u Banskim dvorima s predstavnicima Hrvatskih šuma i drvoprerađivačke industrije iz HGK i HUP-a. Na sastanku je bilo riječi o utjecaju globalne krize na šumarski i drvoprerađivački sektor.

Premijerka Kosor upozorila je na važnost međusobne suradnje Hrvatskih šuma i drvne industrije u prevladavanju složenih uvjeta poslovanja i posebice očuvanja zaposlenosti i radnih mjesta u domaćoj šumarskoj i drvoprerađivačkoj industriji, piše u Vladinu priopćenju.

Predsjednik uprave Hrvatskih šuma Darko Vuletić izvijestio je predsjednicu Vlade o trenutačnom stanju u šumarstvu te istaknuo kako će unatoč krizi i otežanim gospodarskim uvjetima Hrvatske šume 2009. poslovnu godinu završiti s pozitivnim poslovnim rezultatom.

Međutim, vrlo su izraženi problemi konkurentnosti na stranim tržištima i visoke nelikvidnosti u drvoprerađivačkoj industriji pa se oni odražavaju i u poslovanju Hrvatskih šuma. Problemi s nelikvidnošću doveli su do toga da je u većem dijelu drvne industrije otežana isporuka roba s obzirom na nemogućnost plaćanja i redovitog  podmirenja obveza.

U raspravi je zaključeno da će Vlada predložiti Hrvatskim šumama da i dalje svojim mjerama pomažu drvnoj industriji uz njihovu obvezu osiguranja davanja čvrstih jamstava za podmirenje dospjelih i novih obveza.

Rezultati tih nastojanja, kao i provedba natječaja za potporu drvnoj industriji za što će ove godine Vlada RH u proračunu izdvojiti 65 milijuna kuna, trebali bi poboljšati likvidnost, omogućiti razvoj novih programa i proizvoda te povećati konkurentnost i izvoz finalnih proizvoda hrvatske drvoprerađivačke industrije.

Naime, hrvatska drvoprerađivačka industrija je unatoč teškoćama u prošloj godini na strana tržišta izvezla roba vrijednih oko 755 milijuna američkih dolara, pri čemu je ostvareno stotinjak milijuna američkih dolara suficita u robnoj razmjeni.

Komentara 9

OB
-obrisani-
12:23 01.03.2010.

Zanimljiv sudionici sastanka - Hrvatske šume, HGK i Udruga poslodavaca. Raspravljaju li kako će rasprodati Hrvatske šume u čijem je posjedu sva hrvatska zemlja(mimo obradive i one u vlasništvu lokalnih zajednica)????????????

Avatar pupoljak
pupoljak
12:31 01.03.2010.

Evo sastali se trustovi mozgova da usavrše još jednu rasprodaju i pljačku.

MB
mr_brown
13:57 01.03.2010.

ha ha ha koji naslov :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije