Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tjedan odluka

Kosor potpisuje ugovor s EU kao tehnička premijerka

kosor (1)
Duško Jaramaz/Pixsell
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
19.06.2011.
u 19:48

Kako se neslužbeno doznaje, pristupni ugovor s EU Hrvatska bi trebala potpisati nakon službene objave izbornih rezultata.

Ovaj će tjedan u Luxembourgu i u Bruxellesu pasti ključne odluke o završetku hrvatskih pristupnih pregovora i o ulasku Hrvatske u Europsku Uniju, ali vrlo vjerojatno i o nadnevku hrvatskih parlamentarnih izbora. U Luxembourgu će se ministri vanjskih poslova u utorak, na Vijeću EU za opće poslove (GAC), upoznati s dosadašnjom raspravom na Radnoj skupini za proširenje i na Odboru stalnih predstavnika (COREPER) o zatvaranju preostalih četiriju pregovaračkih poglavlja. Sporno je još jedino treba li motrenju kako Hrvatska ispunjava pregovorima preuzete obveze do ulaska u članstvo dati i "zube", tj. propisati moguće kazne, što zahtijeva Nizozemska.

Prethodno će se ministri u ponedjeljak poslije podne, na rubu Vijeća EU za vanjske odnose (FAC), imati o tome priliku razgovarati s hrvatskim kolegom Jandrokovićem, u sklopu sastanka s ministrima vanjskih poslova iz Jugoistočne Europe.Na sastanku Europskoga vijeća, koji počinje u četvrtak navečer, a trebao bi završiti u petak, šefovi država ili vlada EU 27 trebali bi usvojiti izjavu o Hrvatskoj, u kojoj bi potvrdili 1. srpnja 2013. kao dan ulaska naše zemlje u Uniju. Ne očekuje se, međutim, da odrede i nadnevak potpisivanja Pristupnoga ugovora EU i Hrvatske jer će on, kako se neslužbeno čuje, ovisiti o toma za kada će hrvatska Vlada raspisati parlamentarne izbore. Potpisivanje bi se, naime, održalo nakon službene objave izbornih rezultata.

To, međutim, ne bi onemogućilo premijerku Kosor, koja bi, također neslužbeno, trebala prvi put nazočiti sastanku Europskoga vijeća, a ne samo prethodećemu mu summitu Europske pučke stranke u četvrtak, da, kako je poželjela, ona bude ta koja će u ime Hrvatke potpisati Pristupni ugovor. Od izbora do oblikovanja novoga Sabora, pa uspostave nove Vlade ona će, naime, obnašati dužnost tehničke premijerke.

Komentara 156

Avatar kobra11
kobra11
13:15 20.06.2011.

ocito se krije istina o EU. mnoge zemlje su pred bankrotom .

SR
Srecko
19:59 19.06.2011.

Posle arbitrazne .....mora ne ,,,, pa ne

OB
-obrisani-
20:42 19.06.2011.

samo naprijed uz tebe su svi koji vole Hrvatsku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije