Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori u hdz-u

Kosor: Autor scenarija nije Šeks, prijedlog je izvorno moja ideja

kosor
Jurica Galoić/Pixsell
30.03.2012.
u 14:56

J. Kosor iznijela je zamisao da se cijelo vodstvo bira 20. svibnja, a izbor za predsjednika stranke, po načelu ‘jedan član – jedan glas’, održao bi se do 1. srpnja.

Čula sam da je jedan od gospoda rekao da očekuje ostavku do kraja dana, kao što vidite kraj dana je blizu, nisam dala ostavku, naravno ni neću, izjavila je gostujući u Dnevniku 3 Jadranka Kosor te dodala:

- Ja sam danas predstavila svoj program, svoje inicijative. Mislim da je to dobro i važno, da HDZ zaslužuje da konačno svaki član glasuje za čelnu osobu. Čega se boje kolege? Ako je Sabor 20. svibnja, to može biti organizirano za 10 dana. Moje kolege uzrujale su se i govore o tome da se služim inženjeringom jer vide da polako ali sigurno prevladavaju ljudi koji mi pružaju podršku za stranačke izbore. Ovime im ja izbijam i taj adut.

Na pitanje je li autor ovog scenarija Vladimir Šeks, šefica HDZ-a je odgovorila da nije te da odbija da se na ovakav način govori o njemu, a da je prijedlog izvorno njezina ideja.

Predsjednica HDZ-a kazala je kako s njom nitko nije razgovarao o navodnoj nagodbi HDZ-a i Mladena Bajića kojom bi stranka priznala krivnju za izvlačenje novca iz Fimi medije.

- Možda je s nekim pretendendentima na mjestu predsjednika HDZ razgovarano o tome, ali sa mnom ne. Takvu odluku može donijeti samo predsjedništvo stranke, a o tome će biti govora tek nakon stranačkih izbora - poručila je Kosor.

Jadranka Kosor, na dan kada je odlučila napokon objaviti kandidaturu za novu/staru predsjednicu HDZ-a, “sijala je vjetar, a požnjela buru”. Nakon što je protukandidatima “bacila rukavicu” u lice, objavila je i ideju dramatične izmjene Statuta, koji bi odgodio izbore za čelnu stranačku poziciju!? Nakon prvog šoka, uslijedio je bumerang-bunt većine članova Predsjedništva stranke. “Uime 12 od 19 članova Predsjedništva HDZ-a tražim hitnu sjednicu do srijede, na kojoj bi se razgovaralo o izbornim procesima unutar HDZ-a”, stoji u zahtjevu Darka Milinovića.

Protivnici J. Kosor

Da je situacija dramatična, vidi se i iz popisa dvanaestorice protiv J. Kosor: Ivan Jarnjak, Božidar Kalmeta, Ivan Šuker, Andrija Hebrang, Gordan Jandroković, Katarina Fuček, Branko Vukelić, Marina Matulović Dropulić, Davor Stier, Petar Selem i Jasen Mesić. Sve je počelo kada je J. Kosor predložila da se cijelo vodstvo, osim šefa stranke, bira na izbornom saboru 20. svibnja na kojem bi se mijenjao i Statut stranke. A potom bi se do 1. srpnja održao i izbor šefa stranke, ali po principu jedan član – jedan glas.

– Ovako bi se olakšale tenzije na samom Saboru. Tko misli da to nije dobro, neka to i kaže – poručila je Kosor, koja će s ovim prijedlogom na Nacionalno vijeće i Središnji odbor koji, kaže, i prihvaća izmjene.

No, ako uistinu ova ideja i prođe Središnji odbor, nitko ne jamči da će prijedlog biti izglasan i na izbornom saboru. Ostvaruje se tako najava koja se po kuloarima spominjala prije desetak dana, da “Kosor i Šeks spremaju minu iznenađenja, idu odgoditi izbor predsjednika, ne prolaze njihovi izaslanici”. Premda je ideja “jedan član – jedan glas” demokratskija od “delegatskog sustava”, njeni se protukandidati pitaju zašto nije taj prijedlog dala na vrijeme. Dolazi prekasno, izbori su odmakli, po unaprijed dogovorenim izbornim pravilima i ovo je tek – lukav pokušaj. Kosor kaže da se na ovakav korak odlučila posljednjih dana zbog raznih pritisaka, priča o izbornom inženjeringu.

Ne zna se broj članova

Njeni protivnici ovakav potez drže još jednim promašajem aktualne šefice. Potezom gubitnika na koji se odlučila upravo zato što joj, kako kažu, “inženjering” nije upalio.

Darko Milinović tvrdi i kako je nemoguće provesti izbore šefa po principu “jedan član – jedan glas” do 1. srpnja i iz razloga što je do tada nemoguće provesti reviziju članstva. Zadnja je, kaže Milinović, bila 2002. godine tako da HDZ, evo saznalo se, zapravo, u proteklih 10 godina i ne zna tko su mu članovi i koliko ih uopće ima. Razumljivo je da bi način izbora predsjednika, zapravo, zacementirao J. Kosor još dugo na čelnoj poziciji stranke jer bi revizija i utvrđivanje novih izbornih pravila potrajalo. Premda većina Predsjedništva traži žurnu sjednicu, oni sami, kaže Statut, bez šefice je ne mogu sazvati. Andrija Hebrang kaže da je nepojmljivo, kada je 90 posto izbora na nižim razinama već dovršeno, mijenjati pravila. Gordan Jandroković tvrdi da je to što sada predlaže J. Kosor “opasna i politički štetna ideja za HDZ”.

Komentara 255

SA
sargu123
20:39 30.03.2012.

Raspast će se, to je sve očiglednije !

DU
Deleted user
12:19 31.03.2012.

Vidjela žaba da konja potkivaju, pa i ona digla nogu! Nevjerojatno kako tažena sama sebi daje autogolove. Ali stvar je ozbiljna, HDZ i njezin budući predsjednik ili predsjednica imaju šanse na svim slijedećim izborima pobijediti i to se ne smije zaboraviti. Teško nama!

OB
-obrisani-
20:15 30.03.2012.

. ..gotovo je...prijavite se sami...!!! .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije