Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ INA-MOL

Kosor: Ako presuda postane pravomoćna, Ina bi se mogla u potpunosti vratiti u hrvatske ruke

Darinko Kosor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
30.12.2019.
u 15:53

U kontekstu obnovljenog postupka i optužujuće presude, povratak INA-e u većinsko vlasništvo države mogao bi biti jednostavniji nego bi bio da te presude nema, ali pod uvjetom da presudu potvrdi i Vrhovni sud

I u obnovljenom postupku u slučaju INA-MOL bivši premijer Ivo Sanader, kao i čelni čovjek MOL-a Zolt Hernadi nepravomoćno su osuđeni zbog primanja, odnosno davanje mita od 10 milijuna eura. To je mito poslužilo MOL-u kako bi dobio po sebe povoljan ugovor o plinskom poslovanju, implicira nepravomoćna presuda, kao i stekao kontrolu nad domaćom naftnom industrijom. Zbog toga predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora, Darinko Kosor, donedavni predsjednik HSLS-a, drži da bi država trebala aktivno braniti svoje interese ukoliko presuda postane pravomoćna.

- Ukoliko se potvrdi pravomoćnost presude, bit će stvoreni svi uvjeti da se Ina u potpunosti vrati u hrvatske ruke. To se može napraviti uz razumni dogovor s MOL-om ili donošenjem najradikalnijih zakonskih propisa, kakvi postoje i u Europskoj Uniji za slučajeve kada je većinski udjel u tvrtki ili kontrola na njezinim upravljanjem stečena uz pomoć koruptivnih djela - zaključio je Kosor.

Premijer Andrej Plenković na Badnjak 2016. godine, a nakon što je pristigla vijest o gubitku arbitražnog procesa protiv MOL-a, najavio je da će Hrvatska vratiti INA-u u svoje ruke, ali tri godine kasnije nema puno pomaka na tom polju. Tek su nedavno angažirani konzultanti koji bi trebali procijeniti po kojem modelu i za koji iznos bi bilo isplativo preuzeti MOL-ovu polovicu dionica, ili pak ima li takva transakcija ekonomsku opravdanost.

U kontekstu obnovljenog postupka i optužujuće presude, povratak INA-e u većinsko vlasništvo države mogao bi biti jednostavniji nego bi bio da te presude nema, ali pod uvjetom da presudu potvrdi i Vrhovni sud. Naime, ne bi bio presedan u EU da se i zakonskim rješenjem vrati kompanija u ruke države nakon dokaza o korupciji i mitu.

 

VIDEO Najšokantnije i najzabavnije snimke 2019.: Prizori s Visa posebno su vas ostavili u čudu

Darinko Kosor
1/37

Komentara 14

Avatar guten_tag
guten_tag
17:06 30.12.2019.

smiješni čovječe, INA se može vratiti u "hrvatske ruke", čitaj Dalićkinog muža i sličnih kad "pljunete" 3000,00 kn po dionici koliko je MOL platio državi, špekulantima tzv narodu koji je dobio od države dionice po 1690,00 kn a prodali MOL-u po 3000,00 kn plus braniteljski fond prodao po 2800,00 kn dionice MOL-a koji su dobili od države besplatno. nemoj zagađivati javni prostor budalaštinama. Glavni svjedok perač novca je "ključni" za presudu, smiješno do bola. kakvo je to suđenje gdje sudi ulica i jugo udbaško podzemlje preko medijskih kujica koje odrađuju prljave poslove javne hajke i uličnog linča. Ovim ne amnestiram Sanadera niti tvrdim da je nevin ali takvo suđenje mora zabrinuti sve građane koji sutra mogu naći se u takvoj situaciji.

LI
lipica
16:41 30.12.2019.

Gosn zasto pricate gluposti? Pa vec smo izgubiki sve arbiteaze. Tko ce nam vjerovati?

SN
Snowman
16:14 30.12.2019.

Da on ( Sanader ) ima prava to je u najmanju ruku smjesno. Koliko je njegov proces do sada stajao drzavu ? Tko ima prava ima i duznosti. Neka plati taj nastali trosak drzavi do zadnje Kune.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije