Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ŠTETI UGLEDU CRKVE'

Koruška katolička crkva zabranila misu u Bleiburgu

Bleiburg
Jurica Galoić/PIXSELL
08.03.2019.
u 13:19

Cjelovita slika ove manifestacije šteti ugledu Katoličke crkve i mogla bi s pravom poslužiti kao osnova da se, u slučaju da se dopusti održavanje mise, Katoličkoj crkvi u Koruškoj s pravom predbaci toleriranje  instrumantalizacije mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkim idejama - stoji u pismu.

 Biskupija Gurk-Klagenfurt odbila je dati dopuštenje za održavanje ovogodišnje mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga jer se ona politički instrumentalizira, poručili su iz te austrijske biskupije. 

Hrvatska biskupska konferencija zatražila je odobrenje za misu koja bi se trebala održati 18. svibnja. Nakon toga je austrijska biskupija napravila detaljnu analizu prošlogodišnje komemoracije koja je bila dopuštena samo pod određenim uvjetima koje je postavio biskup Alois Schwarz. Zatraženo je da se ne nose političke oznake, da ne bude transparenata, da se ne nose odore ili odjeća koja podsjeća na odore te da se ne nosi odjeća s inkriminirajućim natpisima. Zabranili su postavljanje šatora i točenje alkohola.

- O tome hoćete li se pridržavati ovih uvjeta, ovisi hoćemo li u budućnosti dopustiti služenje misa - jasno su lani poručili iz austrijske biskupije.

Detaljna je analiza prošlogodišnje manifestacije pak pokazala da većina tih uvjeta nije bila ispunjena, što je danas  u pismu hrvatskoj biskupskoj konferenciji istaknuo tajnik biskupije u Klangenfurtu monisnjor Engelbert Guggenberger. On kaže kako je Sveta misa na Bleiburgu "dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijest". 

Događaj na Lojbaškom polju pored Bleiburga šteti ugledu Katoličke crkve, kaže se nadalje u pismu.

- Cjelovita slika ove manifestacije šteti ugledu Katoličke crkve i mogla bi s pravom poslužiti kao osnova da se, u slučaju da se dopusti održavanje mise, Katoličkoj crkvi u Koruškoj s pravom predbaci toleriranje  instrumantalizacije mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkim idejama - stoji u pismu.

Austrijska je vlada lani prihvatila novelu zakona o zabranjenim simbolima totalitarnih režima, među kojima su i dva ustraška simbola, a koja stupa na snagu ovog mjeseca. Svi zabranjeno znakovlje tretirat kaznom do 4000 eura i zatvorom do mjesec dana. U slučaju ponavljanja djela, kazna se penje do 10 000 eura i šest tjedana zatvora.  

Iz austrijskog SPÖ-a (socijaldemokrati)  pozdravili su odluku biskupije i kazali kako se ne može tolerirati da "desničarska organizacija pod krinkom crkvenog slavlja, pokušava opravdati fašističke aktivnosti".

Nakon zabrane mise u Bleiburgu Sabor planira razgovore s organizatorima komemoracije

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković upoznat je s informacijom da je Katolička crkva u Koruškoj odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za održavanjem mise na Bleiburgu, a kako je Sabor pokrovitelj te komemoracije, planira najprije obaviti razgovore s organizatorima te potom odlučiti što dalje i uskladiti buduće postupanje.

Kako se doznaje iz izvora bliskih Uredu predsjednika Sabora, razgovarat će se najprije s Počasnim bleiburškim vodom i Katoličkom crkvom odnosno Hrvatskom biskupskom konferencijom koji su organizatori komemoracije, nakon čega će odlučiti što dalje.

Ni ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić nije u petak željela detaljnije komentirati odluku crkve u Austriji da zabrani održavanje mise za poginule vojnike Nezavisne Države Hrvatske pored Bleiburga, nego je ocijenila da je misa najbolji način da se komemoriraju žrtve iz Drugog svjetskog rata.

"Ne treba komentirati ono što druge države rade...za nas je Bleiburg mjesto sjećanja i komemoracije za žrtve koje su tamo bile", izjavila je novinarima Pejčinović Burić.

"Najbolji način da se komemoriraju je sveta misa", dodala je.

Pogledajte i video: Komemoracija u Bleiburgu

Komentara 246

Avatar Mabolimekrac
Mabolimekrac
13:36 08.03.2019.

E sad, mozda nije po volji dobrom dijelu Hrvata, ali ocigledno drukcije ne moze. LUSTRACIJA je jedini ispravni put. I prema desno i prema lijevo. Ljevica sad “likuje”, ali ne shvaca da time gubi ikakvo pravo vise ikada imati konemoraciju ili “dernek” bijele ljubicice u Kumrovcu ili bilo koje ofenzive...

KO
koraknaprijed
14:05 08.03.2019.

Veliki Austrijski zaokret prema antifašizmu, uskoro možemo očekivati povratak židovske imovine,nekretnina,zlata i umjetnina vrijednih tisuće milijardi eura koje je njihov sugrađanin Adolf oduzeo Židovima,nešto slično kao što su napravili hrvatski "časni" antifašisti!!!

ST
steve
23:57 08.03.2019.

HRVATSKO, ne vjeruj nikome, ufaj se use i u svoje kluse. " BOG I HRVATI ", to treba zauvijek znati. Vidite sto nam radi svijet, cak i misu nam ukidaju, sta je sljedece pitanje je sada. Preostaje nam uzeti molitvenik na Blerburgu i spontano moliti za nasu bracu kojoj je oduzet zivot bez suda. Ako nam zabrane u buducnosti potpuno okupljanje, tada je vrijeme sazrelo, za trazenje odstete od strane Engleske koja je ucestovala u svemu tome. To je nas moralni potez prema nasoj nasilnoj mrtvoj braci, koju pokopati tim novcem u njihovoj domovini hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije