Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šok u zdravstvu

Korupcijski skandal u Sloveniji, ugledni liječnici primali mito i do 100 tisuća eura

tablete
Foto: Frank May/DPA/PIXSELL
06.08.2018.
u 18:26

Navodno je riječ o najvećem korupcijskom skandalu u Sloveniji do sada iako je ta tema, uz onu o stanju u bankama bila vrlo aktualna proteklih godina.

Posebno slovensko državno odvjetništvo objavilo je u ponedjeljak da je podignulo optužnicu protiv 15 osoba i jedne tvrtke zbog korupcije u zdravstvu, a prema slovenskim medijima mogao bi to biti najveći korupcijski skandal u Sloveniji.

Među optuženima je osam uglednih liječnika, nekoliko članova njihovih obitelji i predstavnika farmaceutskih tvrtki.

Sumnja se da su najmanje petorica njih primili znatne količine novca kao mito, neki u iznosima većima od 100.000 eura, doznaje se iz te posebne institucije zadužene za posebno teške slučajeve organiziranog i gospodarskog kriminala.

Kriminalistička istraga počela je 2013. godine kada su u kućnim pretragama pronađene skrivene gotovine i zlato, a rezultirala je optužnicama za primanje mita, pranje novca te krivotvorenje ili uništavanje dokumentacije.

Istrage su provedene na 58 lokacija na području Ljubljane, Celja, Maribora, Kopra i Novog Mesta, a među optuženima je i više liječnika i zdravstvenih djelatnika, njihovih "suradnika" i pomagača posrednika koji su novac polagali na račune u inozemstvu, među ostalim u Austriji i Hrvatskoj, prenose slovenski mediji.

Prema navodima portala  lista "Slovenske novice", proizvođači medicinske oprema i uređaja i njihovi posrednici u strukturu cijene proizvoda za koje su željeli da dobiju prednost prilikom izbora u bolnicama i zdravstvenim ustanovama  unaprijed su "ugrađivali" potrebne provizije koje su u ukupnoj cijeni predstavljale od 5 do 20 posto konačnog iznosa cijene.

Navodno je riječ o najvećem korupcijskom skandalu u Sloveniji do sada iako je ta tema, uz onu o stanju u bankama bila vrlo aktualna proteklih godina.

U nedavno kampanji pred parlamentarne izbore sve stranke obećavale su da će "uvesti red" u zdravstvene ustanove, osigurati održiv način financiranja zdravstva i smanjiti nabavne cijene za uređaje i medicinsku opremu koje su više od uobičajenih europskih, upravo zbog posrednika i netransparentnog načina njihove nabave.

Novi pametni lijekovi za rak pluća dostupni u Hrvatskoj

tablete
1/4

 

Komentara 18

DU
Deleted user
18:58 06.08.2018.

EU Janez? Di si? Kako komentiras ovo?

Avatar Mi sami
Mi sami
18:36 06.08.2018.

Zar u Sloveniji još ima slovenaca ili su sve potomci pravoslavnih Turaka kao ovaj jadnik?

Avatar navijač
navijač
18:37 06.08.2018.

A ugledni su bili zato što imaju novaca. Sad će se opet naći neki. Ugledni. Sudac koji će im dati uvjetno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije