Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU I BIH Izvješće Europske komisije o napretku u BiH

Korupcija - prepreka BiH na putu u EU

05.11.2008.
u 23:00

Europska komisija usvojila je godišnji strategijski dokument za politiku proširenja EU. U njemu se naglašava uloga koju politika proširenja ima u strategijskom interesu EU za postizanje stabilnosti, sigurnosti i u sprječavanju sukoba.

Komisija je također procijenila i napredak koje su zemlje Zapadnog Balkana i Turska postigle u proteklih dvanaest mjeseci.Kada je u pitanju BiH, Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Europske komisije u BiH naglasio je da nedostatak konsenzusa u vezi s glavnim karakteristikama jačanja države BiH, te stalni izazovi Daytonskog sporazuma i zapaljiva retorika nepovoljno su utjecali na funkcioniranje institucija, što je dovelo do usporavanja reformi.

Inače, u Izvješću Europske komisije, uz ostalo, zaključuje se da je ostvaren napredak u ispunjavanju političkih kriterija tijekom prve polovine ove godine, kada je, osim procesa koji je doveo do potpisivanja SSP-a, BiH nastavila provedbu strategije reforme javne uprave i usvojila državni plan za razvoj pravnog sektora. Kao napredak navodi se i da je Sud BiH nastavio s procesuiranjem ratnih zločina, te da se suđenja odvijaju u razumnom vremenskom roku. Kada je u pitanju ekonomija, navodi se da je ostvaren izvjestan napredak, iako on nije podjednako napredovao prema postojanju funkcionalne tržišne ekonomije.

U tom kontekstu Kourkoulas je naglasio kako je makroekonomska stabilnost oslabjela zbog pogoršanog trgovinskog balansa. No, on je istaknuo kako se fiskalna koordinacija poboljšala. U izvješću je također konstatirano kako nije ostvaren nikakav napredak vezan za ustavne reforme. Ono što je najbolnija rana za BiH u izvješću se navodi korupcija. Korupcija je najozbiljniji problem za BiH - stoji u izvješću EC.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije