Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VATIKAN

Koronavirus ušao je u papin hotel: Zaražene su četiri osobe

Papa Franjo
Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
1/2
26.03.2020.
u 11:04

U Vatikanu su zaražene četiri osobe: prelat koji je stigao iz Bergama, zaposlenik u uredu za robu i dvojica zaposlenika u Vatikanskim muzejima

Koronavirus je ušao u dom Santa Marta u Vatikanu u kojem stanuje papa Franjo. Sada ima četiri osobe u Vatikanu koje su zaražene virusom Covid-19. Papa Franjo je danas ujutro u sedam sati, kao svako jutro, održao misu u kapelici doma Santa Marta i molio za oboljele od koronavirusa.

Dakle, u Vatikanu su zaražene četiri osobe: prelat koji je stigao iz Bergama, zaposlenik u uredu za robu i dvojica zaposlenika u Vatikanskim muzejima.

- Četiri osobe su stavljene u izolaciju iz preventivnih razloga i prije negoli im je učinjen test na koronavirus, izjavio je šef ureda za tisak Svete Stolice Matteo Bruni, te dodao kako se te osobe nalaze u bolnicama i u svojim domovima. Četvrta zaražena osoba, monsignor iz državnog tajništva, smješten je u bolnicu Columbus u Rimu koja je prije par dana preuređena za primanje zaraženih od koronavirusa. Ta osoba već godinama živi u domu Santa Marta, koji je danas  dezinficiran, kao što je to učinjeno i u uredima državnog tajništva nakon što je 5. ožujka otkriveno da je monsignor koji je stigao iz Bergama pozitivan na koronavirus.

Osoba zaražena koja je živjela u domu Santa Marta u kojem živi Franjo od kada je postao Papa, a tu je bio i kao kardinal Bergoglio za vrijeme konklave na kojoj je 2013. izabran, je također monsignor i ima 58 godina.

VIDEO Papa Franjo nedjeljnu molitvu Angelusa prvi put vodio predvodio putem video prijenosa

Franjo već danima živi, praktički, u izolaciji. Okružen je anti-zaraznim kordonom i praćen je na svakom koraku. Već danima više ne objeduje u restoranu doma Santa Marta, već mu hranu u sobu odnose njegovi osobni tajnici. Mnogo vremena provodi u svojoj sobi, a kada izlazi pazi se da bude uvijek na sigurnosnoj udaljenosti od drugih osoba. Svako jutro drži misu u kapelici doma, ali bez prisutnosti vjernika, a koja se prenosi izravno streaming na Vatican Newsu, te na Tv2000, koja je u vlasništvu talijanskih biskupa, a od danas (četvrtak) počela ju je prenositi i talijanska javna televizija RAI na svome Prvom programu.

Za sada nije predviđen privremeno preseljenje pape Franje iz doma Santa Marta u neke druge prostorije, recimo u sobu apostolske palače u kojoj su prebivali njegovi prethodnici. Franjo se susreće s drugim osobama, ali susreti su bez onih tradicionalni zagrljaja i uvijek se odvijaju na distanci.

U Vatikanu koji je zatvoren još više zbog koronavirusa, priprema se slavlje Velikog tjedna i Uskrsa, ali, dakako, bez vjernika, iza zatvorenih vrata. Državno tajništvo uvelo je mjere sukladne odredbama koje je Italija uvela 11. ožujka, pa su zatvorene i djelatnosti koje nisu potrebne za osnovni život. Odredbe, koje je potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin, vrijede do 3. travnja, kao u Italiji, ali će stroge mjere biti produžene i preko uskršnjeg tjedna. Od zaposlenika u dikasterijima koji su zatvoreni zbog koronavirusa tražilo se da te dane nerada bude korišten godišnji odmor, posebno ako su imali dane odmora koje nisu iskoristili.

Papa Franjo
1/6

Vatikansko glasilo L’Osservatore Romano, koje ima svoju redakciju unutar vatikanskih zidina, suspendirao je tiskano izdanje od danas 26. ožujka i objavljivat će se samo online. Primorani smo privremenu suspendirati tiskanje lista, napisao je direktor Osservatore Romana Andrea Monda.

Spomenimo i da je papa Franjo odgodio svoj pohod na Maltu koji je bio programiran za 31. svibnja.

Ključne riječi

Komentara 1

ST
Strat04
12:53 26.03.2020.

Zanimljivo je kako se sada crkva ophodi prema ovo j globalnoj krizi... Sa toliko bogatstva koliko su ukrali otkad postoje su mogli pomoći barem sa medicinskim materijalima najugroženijim državama... Njihove molitve i slične sektaške smijurije neće pomoći sigurno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije