Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poznata meteorologinja

'Sirovine za hranu već nestaju, katastrofe su sve češće, a i COVID-19 je stigao kao kazna'

Nevrijeme s jakim vjetrom i tučom pogodilo Zagreb i okolicu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
09.06.2020.
u 18:00

Meteorologinja Mazzocco Drvar upozorava na nestajanje sirovina za hranu

Uživajmo u Nutelli dok još možemo jer uskoro je više neće biti, izjavila je meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar na predavanju "Thunderbolt and lightning very very frightening me!" u sklopu Festivala Opatija u Centru Gervais. Naime, kako objašnjava dobitnica nagrade Europskog meteorološkog društva za najbolju televizijsku prognozu za 2018. godinu, od klimatskih promjena već smo počeli stradavati, a posljedice su dalekosežnije od dizanja razine oceana i otapanja ledenjaka na Antarktiku.

- Klimatske promjene mnogo su sporije i znatno kompleksnije nego u filmovima katastrofe, ali se ipak događaju mnogo brže nego što mislimo. Kada kažemo globalno zatopljenje, na pamet nam prvo padaju polarni medvjedi, ali to je samo jedan mali dio cijele slike. Sirovine za hranu već polagano nestaju, prirodne katastrofe sve su učestalije, a kažnjeni smo i sa sve težim bolestima, poput aktualnog COVID-19. Svega toga još uvijek, nažalost, nismo svjesni - poručila je D. Mazzocco Drvar.

Nakon 45 minuta predavanja posebno ju je intrigiralo pitanje ni deset godina starog dječaka. - Svi govore kako se trebamo početi više brinuti za naš planet, ali koliki je točno postotak ljudi koji su to počeli prakticirati? - upitao ju je tijekom rasprave.

Iako na to pitanje nitko nema odgovor, kazala je članica grupe meteorologa World Wide Weather, pogledajmo programe stranaka za parlamentarne izbore i koliko zastupaju zelene politike. - Samo jedna - odgovorila je D. Mazzocco Drvar dječaku koji se vidno razočarao. No dobro je da još uvijek ima onih kojima je stalo, zaključila je.

Komentara 19

KD
KRALJ DMITAR ZVONIMIR_neblok
18:17 09.06.2020.

Bubnula i ostala živa!

MK
mksdk
18:10 09.06.2020.

Nedavno je u objavljen članak o arheološkom pronalasku potpuno očuvaanih predmeta iz doba vikinga, a koji su pronađeni nakon otapanja ledenjaka. Članak se bavio kulturnom važnošću pronalaska, ali za one koji poznaju malo širu problematiku, nije promakla informacija "ispod ledenjaka". Stoga, bez uvrede klimatolozi, vi nemate pojma o čemu pričate kada govorite o uzrocima klimatskih priomjena.

Avatar American_ninja
American_ninja
18:10 09.06.2020.

neka pokaže dokaze za tu tvrdnju iz naslova, ...izgleda da danas svakome dijele diplome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije