Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UN-ova agencija

'Koronavirus bi mogao uništiti do 25 milijuna radnih mjesta'

Koronavirus u Kini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
18.03.2020.
u 19:46

Međunarodna organizacija rada poziva na hitne, opsežne i koordinirane mjere kako bi se zaštitili radnici, stimulirala ekonomija i podržali poslovi i prihodi

Pandemija koronavirusa mogla bi pokrenuti svjetsku ekonomsku krizu koja će uništiti do 25 milijuna radnih mjesta diljem svijeta ako vlade ne poduzmu mjere za zaštitu radnika, objavila je u srijedu Međunarodna organizacija rada (ILO).

– No ako se provede međunarodni i koordinirani odgovor, kao što se dogodilo tijekom svjetske ekonomske krize 2008./2009. godine, utjecaj na globalnu zaposlenost mogao bi biti znatno manji – objavila je ta agencija Ujedinjenih naroda.

ILO poziva na hitne, opsežne i koordinirane mjere kako bi se zaštitili radnici, stimulirala ekonomija i podržali poslovi i prihodi.

Predlaže se jačanje socijalne zaštite, zadržavanje radnih mjesta kroz skraćivanje radnog vremena ili plaćene dopuste, kao i financijske ili porezne olakšice, uključujući one za mikro, mala i srednja poduzeća, dodaje organizacija.

ILO ima nekoliko scenarija za utjecaj pandemije na globalnu ekonomiju. U najboljem slučaju će nezaposlenost narasti za 5,3, a u najgorem za 24,7 milijuna ljudi. Kriza iz 2008./2009. godine povećala je svjetsku nezaposlenost za 22 milijuna stanovnika.

VIDEO Zašto je važno ostati kod kuće?

– Ovo više nije samo svjetska zdravstvena kriza, nego i velika kriza tržišta rada i gospodarstva koja ima ogroman utjecaj na ljude – rekao je glavni tajnik ILO-a Guy Ryder.

– Svijet je 2008. predstavio ujedinjenu frontu koja se borila protiv posljedica svjetske gospodarske krize te je najgore izbjegnuto. Takvo vodstvo i odlučnost potrebni su nam i sada – zaključio je.

>> Tema: Koronavirus

Ključne riječi

Komentara 2

MP
miroslav.petkovic.7564
20:07 18.03.2020.

Ev0o Hrvatska se bolje bori od zapadni bogati zemalja sa ovim virusom.Danas su objavili Njemacki mediji .Daje SSSR razvija cjepivo protiv gripe i Corone. Danas je ovdje u Moskvi i TV objavila .Taj ljek je usavrsavan. I Kinezi se sluze sa njim. Znaci ako nije pacijent u odmaklom stadiju bolesti moze se izlijecit. Tablete se vec mogu nabaviti u apotekan.Ruje se na sve pripremile zatvorile granice vec davno prema KINI KOREJI IRANU sad prema EU. Ima o0ko sto pedeset oboljeli puno njih izlijecili se. Nema preminuli , Bravo za Ruje. U Europi zdrastvo u teskom stanju strasno masa ljudi umire prava kataklizma.Sad ce opet brisati.

PA
papastrumf
01:14 19.03.2020.

Ovo ljeto bi mogao past i razbit nos. Već umirem od bolova....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije