Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MNOGI ODAHNULI

Korona ugasila i ratove, ali u jednoj zemlji oružani sukobi ipak nisu stali

Children play at a makeshift amusement park to celebrate the Muslim holiday of Eid al-Fitr in Idlib city
Foto: KHALIL ASHAWI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
26.05.2020.
u 18:54

Zaraza COVID-19 istisnula S-400 i druge vojne sustave koji siju smrt diljem svijeta

Pandemija koronavirusa u nekim je zemljama na trenutak smanjila, a negdje i potpuno ugasila ratove. Sirijski rat, koji je ušao u devetu godinu te je odnio pola milijuna života, potpuno se ugasio zbog nekoliko faktora. Osim pandemije koronavirusa, važan je čimbenik i to što je sirijska vojska, uz pomoć saveznika, Rusije i Irana, uspjela uspostaviti kontrolu nad ključnom autocestom M5, koja povezuje glavni grad Damask s drugim najvećim gradom Alepom, te s gradovima Homs i Hama, a i s Latakijom na Mediteranu.

Okrenuli se “ekonomiji”

Karantena, izolacija, omogućile su džihadističkim skupinama da se umjesto prve crte i ratovanja okrenu biznisu. Na području provincije Idlib, koja je pod kontrolom džihadističkih skupina i turske vojske, džihadisti Hayat Tahrir Al-Shama, bivšeg Nusra fronta, odnosno ogranak Al-Qa’ide u Siriji, zaplijenile su gotovo sve bivše lance fast fooda kao što su Disney i Kentucky Fried Chicken (KFC) te su otvorili privatne biznise kojima zapovijeda Abu Zubeir Al-Andalosi. Biznis im je jako uspješan s obzirom na to da se hrana smije kupovati samo kod njih.

>> FOTO Zabava u Idlibu: Djeca i odrasli u Idlibu u Siriji uživaju u improviziranom lunaparku dok oružje miruje

Children play at a makeshift amusement park to celebrate the Muslim holiday of Eid al-Fitr in Idlib city
1/5

Isto tako, razvilo se i krijumčarenje duhana, goriva, oružja i ljudi. S obzirom na trenutačni razvoj “ekonomije”, džihadisti nisu zainteresirani za ratovanje. Osim koronavirusa i biznisa, ratovi su se u Siriji smanjili i zato što je Turska velik dio boraca, procjena je oko 10 tisuća plaćenika, prebacila na ratišta u Libiju, gdje se borbe nisu smanjile ni tijekom pandemije koronavirusa. Zbog dolaska boraca iz Sirije i njihova uključivanja u sukobe u Libiji Vlada nacionalnog jedinstva Libije počela je uspostavljati nadmoć na terenu, zbog čega se vojne snage koje su povezane s generalom Haftarom povlače iz brojnih regija, posebno iz zapadnog dijela zemlje.

Nakon potpisivanja sporazuma o vojnoj suradnji i edukaciji između Turske i Vlade nacionalnog jedinstva Libije, s plaćenicima iz Sirije, i turske snage su se rasporedile u Tripoliju i Misurati, odakle su pomogle da vojska Libije preuzme kontrolu nad nebom iznad Libije. Snage generala Haftara uz podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta, Francuske i Rusije zauzele su veći dio Libije i došle pred glavni grad Tripoli.

Jemenci malo odahnuli

Pandemija koronavirusa u Jemenu nije potpuno ugasila ratovanje, ali je smanjila žestinu sukoba. Zaraćene strane danas se više obaziru na zarazu COVID-19 nego na osvajanje teritorija. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, dođe li do velikog širenja koronavirusa u toj zemlji bit će ugroženo više od 15 milijuna života.

Međunarodna humanitarna organizacija Save the children procjenjuje da je umrlo čak 85.000 djece mlađe od pet godina od neuhranjenosti koja, prema UN-u, pogađa više od 1,3 milijuna djece u Jemenu otkad je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom ušla u rat protiv jemenskih pobunjenika Hita u ožujku 2015.

Ključne riječi

Komentara 1

TK
Ten-kre
19:09 26.05.2020.

S-400 ne sije smrt. S-400 je obrambeno, defanzivno oružje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije