Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Obitelji 3plus

Korjenito promijeniti poreznu politiku u korist obitelji

obitelj
Foto: GettyImages
02.02.2020.
u 12:03

Pozdravljamo svaki napor Vlade da rastereti i pomogne obiteljima s djecom. Novim izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama koje stupaju na snagu 1. travnja između ostaloga se najveći mogući iznos potpore za zaposlene ili samozaposlene roditelje u drugih šest mjeseci od rođenja djeteta umjesto trenutnih 3.991 kuna diže na 5.654 kune, stoji, uz ostalo, u priopćenju te udruge

Udruga obitelji s troje ili više djece Obitelji 3plus upozorila je u nedjelju kako nove izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, koje stupaju na snagu 1. travnja, ne zahvaćaju na adekvatan način sve hrvatske rodilje, te pozvala na korjenite promjene porezne politike u korist obitelji.

"Pozdravljamo svaki napor Vlade da rastereti i pomogne obiteljima s djecom. Novim izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama koje stupaju na snagu 1. travnja između ostaloga se najveći mogući iznos potpore za zaposlene ili samozaposlene roditelje u drugih šest mjeseci od rođenja djeteta umjesto trenutnih 3.991 kuna diže na 5.654 kune", stoji, uz ostalo, u priopćenju te udruge.

Iako je to pomak na bolje, za one roditelje koji imaju višu plaću od toga iznosa to i dalje znači smanjenje prihoda, čime su ti roditelji penalizirani zbog rođenja djeteta, napominju.

Nadalje upozoravaju kako i dalje ostaje naglašen problem tretiranja rodilja koje su izvan sustava rada, a za koje je rodiljna naknada, kako tvrde, "i dalje neprimjereno niska".

"Spomenutoj mjeri treba dodati i nužnost podizanja naknada za treće i svako sljedeće dijete koja sada iznosi samo 2.328 kune. Za obitelji s više od troje djece to nikako ne može biti adekvatan iznos. Ukoliko se ne krene sa sustavnim promjenama – neće doći do pozitivnih pomaka, a pogotovo ne do promjene demografskih trendova", upozoravaju.

Ističu da je potrebno iz temelja promijeniti poreznu politiku u korist obitelji, osobito u korist obitelji s troje ili više djece, a kao neke od mjera predlažu subvencije pri kupnji adekvatnog automobila ili stipendiranje učenika i studenata iz brojnih obitelji.

Smatraju i da je potrebna promjena Zakona o dječjem doplatku u smislu ukidanja uvjeta imovinskog cenzusa i delimitacije pronatalitetnog dodatka od 500 kuna, koji trenutno vrijedi samo za treće i četvrto dijete.

"Službene statistike Eurostata pokazuju da je Hrvatska ispod prosjeka EU u izdvajanjima za potporu djeci i obitelji, dok smo istovremeno nažalost pri vrhu zabrinjavajućeg trenda depopulacije europskih zemalja", poručuju iz Obitelji 3plus, članica Europske konfederacije velikih obitelji – ELFAC. 

Ključne riječi

Komentara 4

SA
samoborka
14:00 02.02.2020.

Ok. Znate li vi da je Hrvatska valjda jedina drzava na svijetu u kojoj zene imaju 2 godine "porodiljnoga"? Znaci..barem 80% zena ode na " komplikacije u trudnoci" mjesec dana iza zatrudnjenja. To je 8 mjeseci "dopusta" na racun HZZOa Prije nego se dijete uopce rodilo. E onda kada se rodi krece porodiljni u trajanju dodatnih godinu dana. Zbrojeno s prvih 8 mjeseci,to je 20 mjeseci izostanka s posla. E onda jos nije kraj! Doticna ima pravo na jos mjesec dana neiskoristenog godisnjeg odmora! I evo nas na 21 mjesec izostanka s posla,znaci,gotovo 2 godine. Onda krenu raditi,pa sad dijete ima temperaturu,sad upalu uha,sad anginu, sad proljev..i opet nje nema na poslu malo malo. Tko o tome prica!? Nitko. A one koje rode trece dijete,njih,po istom principu nema 4 godine na poslu (7-8 mjeseci tzv komlikacija+trogodisnji porodiljni). Netko to mora sve mora odraditi umjesto njih i financirati sve to. A tko? Sljakeri. Bedaci. A da ne pricamo da se istim naknadama filaju i brojne romske obitelji koje to jos vise zlorabe. Dokle? Dotuci cete nas! Sto cete kada vise nece imati tko uplacivati u drzavni proracun i kada dodje do kolapsa isplata placa, mirovina..? Imajte djece koliko si mozete priustiti po bilo kojem pitanju i skinite se s drzavne sise vec jednom svi skupa!

KA
Kal
17:42 02.02.2020.

Samo me interesuje tko će to platiti.

ŽO
žoržet
15:58 02.02.2020.

nadam se da navedena udruga u svoju hvalevrijednu inicijativu uključuje sve obitelji - mladenačke i staračke, raznospolne i istospolne, brojne i malobrojne, ruralne i urbane, nacionalne i anacionalne, vjerničke i ateističke..? il' bu i tu bilo slično k'o s aktualnom pričom o centru za socjalnu skrb što se oglušio na sudsku odluku vezanu uz zahtjev za udomljavanjem djeteta, a potom se ministrica nadležna za taj resor jednostavno 'nije štela mešati', kao da doista živimo u 'slučajnoj državi':)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije