Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državna blagajna Proračun za 2008. težak gotovo 120 milijarda

'Korizmeni proračun protiv skupe države’

sabor3-txt.jpg
import
04.03.2008.
u 15:55

Proračun za 2008. težak je gotovo 120 milijardi kuna. Vlada će zadržati smjer prema visokoj razini konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva i tako Hrvatsku približiti europskim partnerima izjavio je premijer Ivo Sanader predstavljajući u Saboru državni proračun. Dodao je da je Hrvatska blizu završetka pregovora za ulazak u EU, a nada se dobivanju pristupnice članstvu u NATO-u.
I te činjenice utječu na rast gospodarstva i sve ćemo učiniti da se pregovori s EU zaključe u prvoj polovici 2009. kazao je Sanader.

Potrošnja na uzdi
Za proračun premijer tvrdi da je razvojni i da neće biti novih zaduživanja. Iako su makroekonomski trendovi loši, Vlada proračunom nastavlja obuzdavati državnu potrošnju. Deficit države bit će oko 2,3 BDP-a, poručio je Sanader. Pohvalio se da je u siječnju smanjena nezaposlenost u odnosu na siječanj prošle godine za 38 tisuća. I sada stopa nezaposlenosti iznosi 8,4 posto, a cilj je da za dvije-tri godine padne ispod sedam posto.

Nakana je Vlade povećati konkurentnost hrvatskoga gospodarstva. Čak će se 15,8 milijardi kuna izdvojiti za visoko obrazovanje, konkurentno društvo znanja (za obrazovanje se izdvaja 933 milijuna kuna više nego lani), informatizaciju, reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije, poručuje Sanader.

Premijer je istaknuo da proračun vodi računa o uravnoteženom regionalnom razvoju, izgradnji infrastrukture i zaštiti kulturne baštine. Ministar financija Ivan Šuker ističe da su rashodi u 2007. rasli 13,8, a u prijedlogu proračuna predviđen je rast od 6,6 milijardi kuna. Vlada time želi poslati poruku jedinicama lokalne samouprave da ograniče potrošnju te da ne moraju stihijski podizati cijene komunalnih usluga.

Gdje je vizija?
U proračunu je predviđen primarni suficit, što znači da će, kad se isključe kamate, proračunski prihodi potpuno pokriti rashode te državi ostaje 1,1 milijarda kuna za financiranje kamata kaže Šuker. Samo za kamate državni će proračun dati pet milijardi kuna. Proračun će biti težak gotovo 120 milijardi kuna, dok je predviđeni rast BDP-a 4,5 posto.

Inflacija će biti oko 5,2 posto. Klubovi stranaka vladajuće koalicije podržali su proračun, a predsjednik SDP-a Zoran Milanović kazao je da SDP neće podržati proračun jer nema jasnog plana što je snaga hrvatskoga gospodarstva te da u njemu nema vizije.

Dok se ne dogovorimo kao što su to učinile Irska, Finska i slične države, ovo će biti skupa i korumpirana država kaže Milanović. Ivan Čehok (HSLS) kazao je da je proračun korizmeni i da obuzdava apetite skupe države.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije