Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
informatička revolucija

Koriste tablete da ih od kopanja po papirima ne boli glava

Križevački gradski vijećnici prešli na tablete
Foto: Grad Križevci
22.04.2014.
u 09:08

Križevačka gradska uprava procjenjuje da će, uvođenjem digitalnog načina praćenja sjednica, na tiskanju raznih materijala za gradske vijećnike na godinu uštedjeti oko 70.000 kuna

Od nošenja “buntova” papira i prekapanja dokumenata po fasciklima već ih je boljela glava, pa i ruke, a s godinama im je takav materijal “pojeo” i dosta prostora u sobama, uredima... Tome su gradski vijećnici Križevaca sada našli lijek, pa će na sljedećoj sjednici na stolovima imati tablete.

Na njima će imati sve točke dnevnoga reda, moći će dodirom prsta pregledavati dokumente gradskih pročelnika i gradonačelnika i na ekranu imati trenutačan uvid u gradski proračun, ali i važeće zakone i propise u državi.

A sve s ciljem da se križevačka blagajna rastereti troška papirnatoga djelovanja. Prelazak na računala u političkoj praksi prijedlog je agilnoga zamjenika gradonačelnika Križevaca Tomislava Katanovića, koji je procijenio da bi tableti uštedjeli novac za materijalne troškove. Oko modernizacije rada u Vijeću je brzo postignut konsenzus.

– Prema procjenama, godišnje bi se uštedjelo oko 70.000 kuna na tiskanje materijala za sjednice.  Vijećnici su potpisali da se odriču tiskanih materijala, dobili su upute o upotrebi i svatko tko je imalo pismen će shvatiti kako rade tableti – ističe Katanović.

Za 21 vijećnika, gradske pročelnike, zamjenike gradonačelnika i stručnu službu nabavljeno je 29 tableta, putem javne nabave, uzeta je najpovoljnija ponuda pa je to Grad koštalo 49.000 kuna plus PDV, cijena jednoga je oko 1600 kuna.

Ulaganje bi trebalo biti vraćeno još za ovoga mandata, u dvije godine, a za to vrijeme bi se i vijećnici, kojih ima svih generacija, trebali i izučiti u “konzumiranju” s tableta. Neki od njih kazali su da im nije teško, štoviše, da na ekranu od 10 inča sve dobro vide i da im nije nezgodno “prešaltati” se s papira na elektronički format, tim više jer će tablete moći rabiti i privatno.

Inače, križevačka će uprava uštedjeti i državi, jer će na dan izbora za Europski parlament u nedjelju 25. svibnja, odobrila su nadležna državna tijela, biti provedeni i izbori za vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora. Članovi biračkih odbora imat će dvostruku funkciju, a zasigurno se u Križevcima nadaju da će dvojnost izbora povećati i izlaznost birača, koja je i za ove lokalne 2010. i za EU izbore 2013. godine bila mizerna.

Komentara 1

Avatar Gospodin Maminjo
Gospodin Maminjo
09:35 22.04.2014.

dobra igra riječima u naslovu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije