Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba s režijama

Korisni savjeti: Evo kako smanjiti račune za grijanje

Radijator
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
29.12.2014.
u 12:02

Obložite vanjske zidove, dodatno zaštitite ulazna vrata, smjestite namještaj uz vanjske zidove... samo su neki od savjeta za manje troškove grijanja

Nakon proljetnih temperatura uslijedilo je hladno vrijeme sa snijegom. Niske temperature, koje se ovih dana spuštaju u debeli minus, traže više grijanja, a tako rastu i troškovi.

Kako osigurati toplinu doma, a da pritom troškovi ne ''podivljaju'' doznajte u savjetima Regionalne organizacije zaštite potrošača.

Obložite vanjske zidove: Zidovi sami po sebi jesu izolatori, ovisno o materijalu, neki su bolji, a neki nešto slabiji. No, vanjski zidovi su hladni, bili oni debeli i ma kakvu izolaciju imali. Znatno ćete smanjiti gubitak toplinske energije ako ih prekrijete slikama, tapiserijama ili ogledalom. Čak i najobičniji plakat bit će dodatni zaštitni sloj i podići unutarnju temperaturu za oko jedan stupanj, a za četvrtinu smanjiti gubitak toplinske energije. Jasno je da su slike ili ogledala bolji što su masivniji i veći. Ako ste ljubitelj tapiserija i sličnih načina ukrašavanja prostora, to vam je svakako dodatna prednost. Odličan izolator su čak i police s knjigama, a posebno ako preko cijelog zida stavite debelu dekorativnu zavjesu.

Pripremite dom za hladnu noć: Danju sunce kroz prozor može dodatno ugrijati prostor, ali noću su stakla iznimno hladna. Pa čak i ako imate dvostruka stakla na prozorima, a pokušavate održati temperaturu u unutrašnjosti na oko 18 stupnjeva Celzijevih, ona će se noću spustiti na 12 stupnjeva, što je gubitak energije od 50 do 100 vati po m2. Ili ako ste na centralnom grijanju, a ranije odlazite na posao ili imate malu djecu, morat ćete dogrijavati tj. povećavati ionako velike izdatke za grijanje. No, postoji način da spriječite bar nepotrebno trošenje energije i zadržite toplinu, a to je da stavite „zimske zavjese“ (gušći materijal, koji pokriva cijeli profil prozora) i spustite rolete čim se počne spuštati noć.

Vanjska ulazna vrata dodatno zaštitite: Vanjska ulazna vrata (ulazna vrata na stanovima vode u hodnik) mogu biti tanka, a moda vas je navela da budu i ostakljena. Takva su vrata vrlo slabi izolatori, pa temperatura tijekom noći može pasti na 10 do 15° C. Prekrivanje vrata debelom zavjesom može eliminirati prilično mnogo gubitka topline. Naše bake imale su običaj na vrata s unutrašnje strane za hladnih vremena stavljati stare jastuke i deke.

Toplinu čuva i raspored namještaja: Ako je vaš namještaj smješten uz vanjske, a ne uz pregradne zidove, bit će vam toplije. Ako imate radni stol uz vanjski zid tako da možete gledati kroz prozor, noge će vam biti hladne. Doduše, možete izbjeći tu neugodnost ako donji dio zida obložite kartonom ili stiroporom. Spavate li na krevetu koji je smješten uz vanjski zid, lako je moguće da vam se ''ukočiti'' leđa i vrat. Pomoć je u visokom i masivnom uzglavlju kreveta, ali svakako se dodatno zaštitite od hladnoće zida tako da ga obložite kartonom ili stiroporom, pa čak i tiskani reklamni materijal kojim vam zatrpavaju poštanske sandučiće katkada je rješenje.

Izolirajte pod: Da pod može biti hladan, znaju posebno stanari čiji su stanovi ili kuće iznad podruma. Posebno ako su podovi od betona na koji je postavljen parket ili laminat samo sa izolacijom protiv vlage. Već postavljanjem tepiha ili još bolje tapisona (toplog poda) znatno ste smanjili izdatke za grijanje, a pomoći će i ako ispod tepiha (linoleuma) rasprostrite stare novine koje vam ionako ne trebaju.

>> Evo kako možete uštedjeti čak i s niskim prihodima

>> 20 savjeta kako financijski preživjeti 2015.

Komentara 13

LA
larala
13:16 29.12.2014.

staviti ormare uz vanjske zidove je idealan nacin da vam se iza tih ormara stvore gljivice i plijesanj što je u konacnici 100% gore za vas i vaše zdravlje nego malo niža temperatura u stanu ciji pad ionako necete ublažiti s ovakvim genijalnim savjetima....

DU
Deleted user
12:44 29.12.2014.

Stavite novine ispod tepiha i ormare na prozore???

LA
Lavica7
13:01 29.12.2014.

Zar su ove savjete izvadili iz neke knjizice iz 19. Stoljeca?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije