Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obilje sadržaja

Korado Korlević: Na kraju stoljeća moglo bi na planetu ostati tek 19 posto nas Homo sapiensa. Ostalo će biti druge vrste ljudi

Nova Nedjelja Večernjeg lista
VL
02.10.2020.
u 15:44

Nova Nedjelja Večernjeg lista čeka vas na kioscima 4. listopada u novom formatu i po staroj cijeni. Ne propustite osigurati si vrhunski sadržaj za cijelu obitelj!

Životni intervju Korada Korlevića, priča o najmlađem hrvatskom biskupu Milanu Stipiću, avanture hrvatskog pomorca Slobodana Vrčića, ali i teme o dugotrajnim sudskim procesima u Hrvatskoj te povratku vinila na svjetsku glazbenu scenu…Sve su to priče koje se mogu pročitati u još jednoj Večernjakovoj “Nedjelji”. Od kada se u kolovozu pojavio na kioscima, novi se koncept nedjeljnog Večernjeg lista, naime, ističe zanimljivim temama te drugačijim i analitičnim pristupom, a tako je i ovog tjedna.

– Ovog nam je tjedna veliki životni intervju za naslovnicu dao Korado Korlević, voditelj zvjezdarnice u Višnjanu, koji vrlo zanimljivo govori o budućnosti istraživanja svemira, ali i o budućnosti homo sapiensa – objašnjava Robert Bubalo, urednik nedjeljnog izdanja. Korlević u intervjuu otkriva i kako smatra da, ako nekoga u svemiru i sretnemo, to neće biti živo biće, nego inteligentni stroj. On drži, naime, da tehnoloških civilizacija u svemiru vjerojatno nema puno, ali da ima bakterija. 

– Mi 60 godina slušamo svemir i nismo našli ništa. Prema tome, čini se kako tehnološke civilizacije ne traju puno. To je jako loša vijest, jer prema tome inteligentni život i civilizacije traju jako kratko. Nakon nas može biti samo strojna civilizacija – govori u intervjuu Korlević koji smatra i kako hrvatska obrazovna reforma kasni 30 godina te da priprema djecu za svijet koji neće postojati. Stoga predlaže da bi u Vladi, kao što je to slučaj i u Danskoj, trebali imati futurologa, nekoga tko će se pitati: "Čuj, imamo taj zakon, daj vidi kakav će to utjecaj imati u sljedećih 30 godina?"

– U Nedjelji imamo i veliki razgovor s Milanom Stipićem koji će ovih dana biti zaređen za križevačkog biskupa. Ima 42 godine i spada među deset najmlađih biskupa na svijetu, a posebno je zanimljivo da je on - grkokatolik. Stoga nam opisuje koje su sličnosti i razlike grkokatolika i rimokatolika koji žive u jedinstvu te zašto je godine proveo u manastirima u Ukrajini gdje je iskusio život monaha – ističe Bubalo te dodaje kako je još jedna zanimljiva nedjeljna priča ona o hrvatskom kapetanu, pomorcu Slobodanu Vrčiću, koji ujedno piše i knjige sa svojih uzbudljivih pomorskih avantura.

Opisuje kako je život mornara u doba korone postao poput života u zatvoru jer se ne smiju iskrcavati na obale, kako dio posade nema smjenu već godinu dana jer se zbog lockdowna ne mogu vratiti kući, ali i zašto su u cijelom svijetu samo Španjolska i Novi Zeland zemlje u kojima bi mogao živjeti izuzev Hrvatske.

Povjesničar Marijan Lipovac pripremio je pak priču o tome kako su Česi bili veliki štovatelji svetog Jeronima, kako je češka elita smatrala svoj narod potomcima Hrvata, te da je češki jezik porijeklom hrvatski.

– U temi broja bavimo se hrvatskim sudnicama u kojima traju nepregledni procesi kojima se ne nadzire kraj te analiziramo zašto procesi ne traju kraće, zašto je pravosuđe tako tromo, sporo i neučinkovito – zaključuje Bubalo te dodaje kako kulturna sekcija tematizira veliki povratak vinila, a u vanjskopolitičkoj se analizi Večernjakovi novinari bave novim poglavljem kavkaskog rata za Gorski Karabah između Armenije i Azerbajdžana, te na ulogu sila u tom sukobu, posebice Irana, Turske i Rusije.

Sve ovo i više pronađite u nedjelju 4. listopada, a čitajte ih cijeli tjedan.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije