Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
studija

Kopački rit "usko grlo" uređenja toka Dunava

kopački rit
Davor Javorović/PIXSELL
06.07.2012.
u 10:02

Hrvatska ne može ispuniti preuzete obveze, jamčiti najmanje 300 dana u godini plovidbu Dunavom, kaže P. Margić iz Dunavske komisije

“Zaglavljen” je projekt studije utjecaja na okoliš neophodan za uređenje vodnog puta na Dunavu. “Usko grlo” nastalo je kod najveće europske močvare – Kopačkog rita. Dok zagovornici ovoga projekta tvrde kako će on pomoći očuvanju europske Amazone, njegovi protivnici, iz redova nevladinih udruga, ističu kako će to dovesti do odumiranja Kopačkog rita.

Koordinirani sa Srbijom

– Hrvatska već u ovom trenutku ne može ispuniti preuzete obveze, a to je da jamči najmanje 300 dana u godini plovidbu Dunavom. Projektom njegova uređenja upumpat će se i svježa voda u Kopački rit, u područje koje polako odumire. Gubici koji se stvaraju stajanjem brodova na rijeci su ogromni – istaknuo je Petar Margić, predstavnik Hrvatske u Dunavskoj komisiji.

Samo prošle godine, prema navodima Agencije za vodne puteve, duže od mjesec dana stajalo se na Dunavu. Troškovi su zbog toga narasli na više od šest milijuna eura.

– Projekt se dogovara s Republikom Srbijom. Radove moramo koordinirati jer ono što mi napravimo, trebaju i oni. Radovi s jedne strane utječu na onu drugu, ako se obavljaju jednostrano – objasnio je Miroslav Ištuk, ravnatelj Agencije za vodne puteve.

Plovnost prilagoditi rijeci

U nevladinom sektoru pozdravljaju konačni “izlazak studija iz ormara”.

– Nikada nismo rekli da na Dunavu plovnost nije moguća ili dopuštena, nego samo da plovnost, flotu i aktivnosti treba prilagoditi rijeci. To znači da velike brodove ne guramo u malu rijeku pa da se sve mora raskopavati, nego da bude obrnuto – zagovara Mikuška.

Projekt uređenja Dunava on uspoređuje s “bojenjem tunela”. – Nadamo se da će studija utjecaja na okoliš pasti, a samim tim i projekt! – kaže Mikuška dodajući kako Agencija za vodne puteve nije dokazala gdje su brodovi “točno zapeli i na kojem dijelu” te da se govori o velikim gubicima, ali na razini cijele Europe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije