Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKUPLJANJE DONATORA

Kopački rit još uvijek čeka razminiranje

kopački rit
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/5
24.07.2014.
u 20:25

Grad i turnir te Istraturist već četvrtu godinu iskazuju domaćinstvo Zakladi za humanitarno razminiranje „Hrvatska bez mina“ koja upravo ondje predstavlja svoje programe

I ove godine Umag je više od središta sportske i gospodarske elite, ljubitelja tenisa koji se okupljaju na 25. Vegeta Croatia Openu. Grad i turnir te Istraturist već četvrtu godinu iskazuju domaćinstvo  Zakladi za humanitarno razminiranje „Hrvatska bez mina“ koja upravo ondje predstavlja svoje programe, projekte te prikuplja sredstva kako bi se preostali dio miniranih i minsko sumnjivih područja u Hrvatskoj konačno očistio.

Riječ je o Zakladi koji vodi bivša potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, koja svake godine, a tako će biti i ove, okupi najvažnije gospodarstvenike u regiji kako bi osvijestila o potrebi razminiranja. Donatorska okupljanja prilika su da se predstavi projekt u koji je uloženo prethodne godine, ali i predstavi novi, za koji se prikupljaju sredstva. Projet i rad Zaklade podržavaju predsjednik RH dr. Ivo Josipović te bivši predsjednik Stjepan Mesić koji će se sutra, kao i svake godine, naći na zajedničkom cilju. Posredstvom ove humanitarne akcije dosad je prikupljeno 642.400,00 kuna koje su utrošene u razminiranje dijela područja oko Smiljana. 

Kako bi svečano obilježili ovaj hvalevrijedan uspjeh i nastavak aktivnosti radi otklanjanja mina, u subotu će se okupiti donatori i svi koji podržavaju projekt u 18.00 sati, u hotelu Meliá Coral, a predsjednik Republike dr. Josipović uručit će zahvale dosadašnjim donatorima. Planovi Zaklade su ozbiljni, a područja pod minama još veća. Tako će se novac prikupljen na umaškom donatorskom okupljanju u subotu namijeniti za razminiranje sjevernog područja Parka prirode Kopački rit. Osim što je riječ o jedinstvenom ekološkom lokalitetu koji je rezervat zaštićenih ptičjih vrsta, Kopački rit je i turistička atrakcija koja u posljednje vrijeme bilježi sve veći broj posjetitelja. Plan Zaklade jest skupiti novac za razminiranje 30 tisuća kvadratnih metara, a potrebe su puno veće. Naime, minska polja i minski sumnjiva područja u tom parku prirode protežu se na 10 milijuna četvornih metara, što je veliko područje koje treba očistiti.

>>U Umagu skupljeno 200.000 kn za razminiranje Smiljana

Komentara 1

AN
ANM
22:41 24.07.2014.

Pa to je normalno! Vlada zaustavlja razminiranje, a još bi i minirala još malo terena!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije