Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mogao je doznati

Koordinaciju tajnih službi paralizirao je upravo Tomislav Karamarko!

daniel markić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/5
09.06.2016.
u 19:30

Prema zakonu, Karamarko je šef Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija, ali taj savjet do sada nije sazvao nijednom

Jedan od jačih “krimena” zbog kojih Karamarkov HDZ ruši premijera Oreškovića jest što je “otkazujući sjednicu Vlade tajanstvenim sastankom u SOA-i, svjesno od te agencije napravio politički faktor”. To su nazvali uvodom u pokušaj “kancelarske diktature uz pomoć represivnog aparata”. Sastanak premijera s ravnateljem SOA-e, a zadnjih dana bilo je više tih susreta, sigurno jest zabrinuo hrvatsku javnost. Pogotovu što se ravnatelj SOA-e Daniel Markić jednak broj puta našao i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Savjet je osigurač

Očito se radi o pitanjima nacionalne sigurnosti, no u HDZ-u u tome vide pripremu uvođenja diktature. Optužiti istodobno kanadskog Hrvata da je politički nepismen te da priprema državni udar putem tajnih službi – previše je kombinatorno čak i za Karamarkov HDZ. Karamarko se već mjesecima ljuti što mu Orešković nije prepustio da smjenjuje i postavlja ljude u obavještajno-sigurnosnom sustavu države. I dok je normalno što se sada svi pitaju o čemu to SOA obavještava premijera i predsjednicu, nije jasno zašto se isto pita i Karamarko. Umjesto da – dozna! Samo se trebao raspitati jer Karamarko je u Vladi prvi potpredsjednik zadužen za nacionalnu sigurnost. Time je, prema zakonu, ujedno i šef Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija. U prošlom Vladinu mandatu taj je posao radio Ranko Ostojić koji je redovito, svakog mjeseca, i konzumirao ove svoje ovlasti.

Problem je što njegov nasljednik u Savjetu Karamarko, tvrde, od kada je oformljena Vlada nije sazvao taj savjet – nijednom!? I tako, komentiraju znalci – paralizirao usklađeno djelovanje tajnih službi. Savjet koji Karamarko ne saziva jedan je od najvažnijih “osigurača” da se tajne službe ne politiziraju ili zloupotrebljavaju.

Nisu njegovi kadrovi

U proteklih 4 do 5 mjeseci, dakle, nije bilo koordinacije unutar hrvatskog obavještajnog sustava, barem ne putem Savjeta! Čudno da je takvu nezakonitost dopustila osoba koja je godinama bila na čelu tajne službe. Znalci kažu da se on nijednom nije sastao s čelnicima tijela sigurnosno-obavještajnog sustava. Naprotiv, Karamarko je i ovih dana javno iskazao da ima “indicija” o zloporabama i politizaciji tajnih službi pa je još čudnije što se nije pozvao na svoju funkciju i, za početak, sazvao Savjet za koordinaciju. Što drugo zaključiti nego da mu se ne sviđa novi kadrovski sastav koji su uglavili premijer i predsjednica. Stručnjaci mu prigovaraju da je pokazao nezainteresiranost i u slučaju terorističkih napada u Bruxellesu. Čak ni tada nije smatrao shodnim sazvati Savjet i provjeriti je li nacionalna sigurnost RH ugrožena. Za razliku od predsjednice koja se žurno sastala s vrhom MORH-a. Graditi sada priču o “kancelaru-diktatoru” jest čudno jer je i predsjednica potvrdila da je znala za sastanak premijera u SOA-i pa je jasno da je tu sve po zakonu.

Komentara 129

MK
marcel.kocan
19:58 09.06.2016.

Je li on isto ubio i Kennedyja?

SE
sekta
20:22 09.06.2016.

Ivankovicu, koliko si vec pohvalni clanaka napisao o danielu markica ......kao da imate neku suradnju ....

Avatar Retardo
Retardo
19:35 09.06.2016.

Braunsberger u akciji, hahaha, svaki dan potroši najmanje 10 kuna na objave u Večernjaku. A ovaj članak ste napisali unaprijed, prije nego što se Karamarko praktički povukao, a sad ga morate objaviti da vam Braunsberger ne bi naplatio penale za kršenje odredbi ugovora o plasiranju strateških informacija u ugledni Večernji list po cijeni od 2 kune po tekstu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije