Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DODATNA IZJAVA

Konvencija Hrvatsku ne obvezuje na uvođenje rodne ideologije ni na promjenu ustavne definicije braka

Konvencija - Plenković
Foto: PIXSELL
1/3
21.03.2018.
u 16:49

U izjavi se deklarira kako je Konvencija u skladu s hrvatskim ustavom i kako ne sadrži rodnu ideologiju.

Premijer Andrej Plenković dobio je danas potporu koalicijskih partnera za Zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije, dio kojega će biti i izjava koja govori kako Hrvatska tumači Konvenciju.

Kako smo već i pisali, u izjavi se deklarira kako je Konvencija u skladu s hrvatskim ustavom i kako ne sadrži rodnu ideologiju.

Ističe se, tako, da je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja te da odredbe Konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni ni obrazovni sustav, ali ni na promjenu ustavne definicije braka.

Konvencija - Plenković
1/5

Podsjetimo, definicija braka kao zajednice muškarca i žene u hrvatski je ustav ušla na referendumu koji je pokrenula udruga U ime obitelji Željke Markić pa je očito kako je Plenkovićev tim nastojao izjavom umiriti upravo te krugove, iz kojih za subotu najavljuju prosvjed ispred HDZ-a.

U izjavi se, uz to, posebno naglašava i da je Konvencija u skladu s hrvatskim Ustavom, posebno s odredbama o zaštiti ljudskih prava i da će Hrvatska "Konvenciju primjenjivati uzimajući u obzir navedene odredbe, načela i vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske."

U vladi bliskim krugovima ističu kako je izjava usklađena s pravnom službom Vijeća Europe pa ne očekuju bilo kakva protivljenja među drugim zemljama članicama.

Komentara 82

MA
malala
17:13 21.03.2018.

Dodatne izjave nemaju pravnu valjanost. Izvorni text je obvezujuci. Konvenciju ili prihvacas ili ne prihvacas. Kako bi to izgledalo da po tom svatko crcka kako mu se ... jel Zato prestanite s obmanama.

DU
Deleted user
17:14 21.03.2018.

Briselski podvornik Plenković, od uzdignuća petokrake do sotonske stambolke trebao je pola mandata, ništa drugo nije učinio, preostaje mu još samo porušiti vladu i uvući rep poda se! Za ono za što je poslan, on je učinio! Narod će suditi dragim sljedbenicima, nadam se već u subotu!

SO
SoloHan
17:25 21.03.2018.

Uobičajeno je da se u zakon unosi nešto čega nema, sreća da nam je premijer pravnik, poserem mu se na diplomu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije