Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jair Bolsonaro

Zastupnici poručio da je ne bi silovao jer je ružna, a na meti su mu često i crnci

Jair Bolsonaro
Foto: SERGIO MORAES/REUTERS/PIXSELL
1/2
19.03.2019.
u 13:42

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro večeras će se susresti s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom

Za političke protivnike on je opasan čovjek koji igra na rubu uvođenje diktature. Za svoje je pak pristaše on jedini političar koji Brazil može izvesti na pravi put i smanjiti ogromno siromaštvo u kojemu živi dobar dio Brazilaca.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro koji će se večeras susresti s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom nova je kontroverzna osoba južnoameričkog kontinenta, predsjednik koji je stupio na vlast prije manje od dva mjeseca, a već sada izaziva velike kontroverze.

Vjerojatno ne postoji niti jedan svjetski lider koji je, po svom stilu i ponašanju, sličniji i bliži Donaldu Trumpu od Bolsonara. Obojica su nepredvidivi, prilično neinformirani i ne opterećuje ih previše istinitost tvrdnji koje izbacuju tijekom javnih nastupa. Obojica obožavaju Twitter i koriste ga za komunikaciju sa svojim biračima, ali i za obračune s političkim neistomišljenicima, te obojica vrlo glasno i učestalo proglašavaju sve ono što im se ne sviđa "fake newsom".

Bolsonaro je bivši časnik brazilske vojske ali i bivši dugogodišnji zastupnik u brazilskom parlamentu. Doduše, ne pretjerano uspješan jer od 174 zakonska prijedloga koje je podnio pred parlament tijekom svoje karijere, usvojena su tek njih dva.

Foto: Reuters/Pixsell

Bolsonaro je na posljednjim izborima, u vrijeme dok političku elitu potresaju skandali, u vrijeme dok je i bivši predsjednik Lula u zatvoru zbog korupcijskih skandala, obećao glasačima poštenje, rad, blagostanje i odmak od korumpiranih elita. I na temelju tih obećanja dobio izbore.

Njegova kampanja bila je u najmanju ruku žestoka i neuobičajena. Trump iz tropa, kako mu već neko vrijeme glasi nadimak, obećao je zatvarati korumpirane političare i strijeljati trgovce drogom. Ujedno, prilično je jasno kako je Bolsonaro rasist i šovinist, a posebno često proziva ljude crne boje kože. U jednom od govora tijekom kampanje opisivao je i stanovnike crnačkog dijela Sao Paola u čijoj blizini ima kuću.

– Oni nisku dobri ni na što, ne znaju ništa raditi. Čak se ni ne razmnožavaju kako treba, ustvrdio je Bolsonaro i izazvao reakcije javnosti i aktivista za ljudska prava. Njegov je odgovor bio kako su aktivisti u stvari bića kojima je mjesto u zoološkom vrtu, a ne na ulici.

Poznat je i po šovinističkom stavu prema ženama što se vidjelo i prije nekoliko godina u brazilskom kongresu kada je zastupnici Marii del Rosario poručio kako ju ne bi silovao jer ona to ne zaslužuje. Kasnije je pojasnio svoj stav.

– Nisam silovatelj, ali i da jesam, nju ne bih silovao. Ružna je, i nije moj tip, odgovorio je Bolsonaro novinarima.

Sada je Jair Bolsonaro izabran na čelo Brazila, jedne od najvećih svjetskih ekonomija, i članice BRICSA. I prilično je jasno kako će s Donaldom Trumpom pokušati uspostaviti što bolji politički odnos i približiti Brazil SAD-u stvaranjem svojevrsne desničarske, ali i osobne veze.

Jair Bolsonaro
1/8

Komentara 25

Avatar Hrvatski domobran
Hrvatski domobran
15:51 19.03.2019.

Inače istina je da ga je zastupnica prva optužila da je "isti kao i silovatelji" jer se Bolsonaro zalagao za kaznu zatvora za maloljetnika koji je brutalno silovao djevojku. Nakon što mu je ona rekla da je isti kao silovatelj, on joj je odgovorio da se ona ne mora bojati da će je silovati jer je ružna. To mi se čini kao prilično ravnopravna rasprava i prepirka, a nikakav skandal. Ali mediji...

Avatar Gab Dissenter
Gab Dissenter
15:45 19.03.2019.

Bolsonaro je dobar lik. Mediji kao po običaju demoniziraju one s kojima se ne slažu.

Avatar Reconquista
Reconquista
15:41 19.03.2019.

Bolsonaro je car.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije