Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIOGRAFIJA VELIKANA

Kontroverzije i tajne hrvatskog nobelovca Ive Andrića

Ivo Andrić
Foto: VL
29.04.2020.
u 16:13

Za početak tjedna Večernji vam donosi kvalitetno štivo. U ponedjeljak 4. svibnja na dar uz Večernji list specijal Ivo Andrić

Velikan hrvatske književnosti Ivo Andrić nije bio običan književnik. Osoba je to s vrlo burnom biografijom, tajnama i kontroverzijama. Akademik Krešimir Nemec, poznavatelj njegove biografije, tvrdi da je Andrić bio politički oportunist te da je vješto skrivao svoje pravo lice; razvio je posebnu taktiku maskiranja i vješta prilagođavanja novonastalim prilikama.

Andrić je pisao izvan okvira vremena i geografskog prostora, svojim djelima nadrastao je nacionalne granice. Jedini je hrvatski književni nobelovac, a svaki događaj koji opisuje, bila riječ o ratu, nasilju ili drugim silnim bijedama povijesti, metafora su svih ratova u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

U specijalu na 132 stranice donosimo vam kontroverzije o mjestu i datumu rođenja Ive Andrića, pišemo o njegovu siromašnom, ali sretnom odrastanju u Višegradu, potom o odlasku na studij u Zagreb, grad kojim nije bio oduševljen, ali koji ga je toplo dočekao zbog njegovih protuaustrijskih stavova i u kojem je objavio prvu zbirku poezije "Ex ponto". Iznosimo činjenice iz biografije čovjeka koji je bio i pripadnik Mlade Bosne i zagovaratelj integralnog jugoslavenstva i diplomat u Hitlerovu Berlinu i član Komunističke partije.

U ponedjeljak 4. svibnja potražite svoj primjerak specijala Ivo Andrić na dar uz Večernji list. Količine su ograničene.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije