Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tvornica turbina

Konkurentni su na stranom tržištu, a na domaćem bi propali

ttk02_krs_071010
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
09.10.2010.
u 15:40

TTK izvozi 90 posto proizvodnje, zaposlenike šalje na usavršavanje, buduće radnike stpendira...

Ulaganje u ljude, opremu, tehnologiju i razvoj jedini je način da uspijete na tržištu, kaže Ivan Mikšić, direktor Tvornice turbina Karlovac, jedne od tvrtki koje su grad učinile predvodnikom onih s najefikasnijim gospodarstvom. TTK, osnovan 1991. godine, 90 posto proizvoda izvozi, a priznanja i nagrada za inovacije i poslovanje nanizao je gotovo koliko i zaposlenika - ima 84 priznanja, a 96 radnika. Posljednja zlatna plaketa stigla je s nedavne Arce, za uređaj za pročišćavanje sanitarnih otpadnih voda na brodu. Razvili su ga i proizvode, a prodani već ‘plove’ ugrađeni u brodovima, kao i brojni drugi nastali u halama TTK. Iako dobrim dijelom vezani uz brodogradnju, proizvode i za industriju, rafinerije, šećerane, a najviše za strana tržišta.


Što bi da nema izvoza?
– Da nema izvoza pitanje je što bi bilo s tvornicom. Radimo za tržište istočne i zapadne Europe, te mnoge zemlje u svijetu. No, želimo da se spasi naša brodogradnja jer na sebe veže i druge - poduzeća, škole, laboratorije, samo u Karlovcu četiri ili pet tvornica. Naša je razvila niz proizvoda konkurentnih kvalitetom i cijenom, i želimo da budu i u hrvatskim brodovima – napominje Ivan Mikšić.
U TTK znaju da je nužno ulagati u obrazovanje kadrova, i sadašnjih i budućih. Zato su 15 obućara, vodoinstalatera i montera centralnog grijanja poslali na dodatno školovanje, plativši im i to i prekovremene sate. Devet studenata strojarstva zaposlili su uz uvjet da završe studij, dvojica donedavnih stipendista iz sustava Stipendika, od 14 ukupno, već rade, a posao čeka i ostale.


Prosječna plaća 4.582 kn
– U naše proizvode ugrađujemo i dijelove koje kupujemo, ali želimo ih stvarati sami, i zato je važno da imamo svoje znanje i stručnjake. Radnike motiviramo na usavršavanje, dajemo im sve što možemo, od regresa za godišnji do priloga za svadbu – objašnjava Ivan Mikšić. Prosječna je plaća 4.582 kune. Tvornica je u klasteru od 10 tvrtki koje rade projekt izgradnje mini-hidroelektrana.
Planiraju preseljenje na novu lokaciju kada otplate kredite za nabavu opreme.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije