Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
terapijsko jahanje

Konji djeci u Triblju promijenili život i donijeli radost i veselje

Terapijsko jahanje
Foto: Anton Ficko/VLM
1/5
11.12.2013.
u 14:28

Jahanje za 12-ero djece s teškoćama u razvoju u zaleđu Crikvenice zaslužna je švedska Hrvatica, koja je živjela u Kaliforniji, Iva Rebecca Schoenfeld Vidas. Ona se 2008. vratila u Crikvenicu i svoju struku psihologa na ovaj način spojila s ljubavlju prema konjima

Jašu u prosjeku sat tjedno posljednjih 15 mjeseci i napredak je vidljiv, a učinci jahanja odlični. Kažu to mame Rikarda Prenija, Gorane Trečić, Luke Čovića, Lucije Jurin i Luke Svetića, djece s poteškoćama u razvoju kojoj su konji postali prijatelji i vesele se svakoj prilici da ih mogu jahati i/ili samo voditi u šetnju.

Nikome od njih jahanje nije teško palo, nego mu se, dapače neopisivo raduju i nestrpljivo broje dane čekajući svaki novi susret s kobilama Evitom, Rajnom, Sarom i Florom.
A terapijsko jahanje u Triblju u zaleđu Crikvenice zasluga je Ive Rebecce Schoenfeld Vidas, Hrvatice koja se rodila i odrasla u Švedskoj, da bi 12 godina živjela u Kaliforniji i 2008. godine se skrasila u Crikvenici.

- Terapijskim jahanjem djece s poteškoćama u razvoju spojila sam struku psihologa s ljubavlju prema konjima od kojih sam nerazdvojna od svoje četvrte godine, doznali smo od I.R. Schoenfeld Vidas.

Terapijske kobile koje je nabavila stare su između 11 i 16 godina i iako su sve bile sa zdravstvenim problemima, sada su tri (a i četvrta je na putu) postale odličnim partnericama u programu terapije, ali i za potrebe rekreativog jahanja.

U terapijsko jahanje uključeno je 12 djece, a u rekreativno 8 djece i 2 odrasle osobe. Svi oni učlanjeni su u udrugu Audax, pa uz jahanje odvajaju vrijeme i za brigu o konjima. Jahati u ljetnim mjesecima dolaze i turisti i želja je I.R. Schoenfeld Vidas da jahačkim stazama spoji crikveničko zaleđe od Križišća do Novog Vinodolskog, te da projektom uz (su)financiranje iz fondova EU napravi pokriveno jahalište.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije