Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVSTVENA REFORMA

Kongres usvojio povijesni zakon o reformi zdravstvenog sustava

Obama je grozničavo zvao svakog neodlučnog demokrata
REUTERS
21.03.2010.
u 15:44

Zakon će prvi put zahtijevati od svih osiguravajućih tvrtki da pokriju sve Amerikance te zabraniti odbijanje osiguranja onima koji su se prije liječili ili imaju kronične bolesti.

Pobijedili su svi Amerikanci, ovo nije stranački uspjeh – poručio je predsjednik Barack Obama u televizijskom obraćanju kasno sinoć poslije dvanaest sati rasprava i glasovanja u Predstavničkom domu Kongresa u kojem je napokon izglasan zakon o reformi američkoga zdravstva.

Velik uspjeh

Zakon su mediji nazvali povijesnim i velikom Obaminom pobjedom koju neki po važnosti uspoređuju s izborom prvoga Afroamerikanca za predsjednika. Zakonom koji je izglasan sa 219 glasova, uz 212 protiv, koji su zaokružili oporbeni republikanci, stvoreni su preduvjeti za zdravstveno osiguranje 32 milijuna neosiguranih Amerikanaca, za što će u idućih deset godina biti izdvojeno 940 milijardi dolara. „Pokazali smo da smo još sposobni činiti velike stvari i rješavati naše najveće izazove jer večeras kad su ‘mudraci’ rekli da to više nije moguće, uzdigli smo se iznad balasta svijeta politike“ – rekao je Obama vidno umoran pošto je tjednima i u posljednjim satima prije glasovanja neumorno lobirao među demokratskim zastupnicima uvjeravajući ih da je za njihov politički moral i zdravlje Amerikanaca važnije glasovati za novi zakon, makar izgubili na izborima za Kongres koji će se održati potkraj godine.

Rasprava u Predstavničkom domu koju su izravno prenosile brojne televizijske postaje bila je na trenutke podjednako neugodna za demokrate kao i za republikance uz potpuno neizvjestan ishod dok se u 16 sati po lokalnom vremenu nije javnosti obratio konzervativni demokrat iz države Michigan, predstavnik skupine od desetak kongresnika koji su se protivili zakonu o reformi američkog zdravstva, i objavio da je s Bijelom kućom uspješno završio pregovore o Uredbi kojom će Obama zabraniti savezno financiranje pobačaja. Demokrati ističu da je novi zakon najveći socijalni projekt u posljednjih četrdesetak godina i da je poslije sto godina rasprava i pokušaja brojnih predsjednika, Obamina administracija ostvarila još jedan američki san. Zakon će prvi put zahtijevati od svih osiguravajućih tvrtki da pokriju sve Amerikance te zabraniti odbijanje osiguranja onima koji su se prije liječili ili imaju kronične bolesti.

Burze osiguranja

Obama će zakon potpisati na svečanoj ceremoniji u Bijeloj kući do sredine tjedna, a potom će krenuti u još jedan obilazak Amerike kako bi građanima objasnio koje će sve prednosti dobiti univerzalnim zdravstvenim osiguravanjem kojim će se uspostaviti i sustav regulacije za osiguravateljske kuće kako bi se spriječile zloupotrebe sa stalnim rastom premija, uskraćivanjem osiguranja zbog prijašnjih bolesti ili odbijanja podmirivanja troškova kad se osiguranik razboli ili mu je potrebno dugotrajno i skupo liječenje. Novost je da će proizvođači medicinske opreme, osiguravajuće i farmaceutske tvrtke plaćati nove trošarine, a savezna će vlada osigurati 500 milijardi subvencija u idućih deset godina kako bi pomogli milijunima siromašnih Amerikanaca da kupe osiguravajuću policu na posebnim burzama osiguranja.

Republikanci su odbili Obamin zakon nazvavši ga „državnim preuzimanjem zdravstva“ koje predstavlja 17 posto američkoga gospodarstva. Optužuju demokrate za povećanje državnog duga dodatnih tisuću milijardi. Ankete pokazuju kako 44 posto Amerikanaca tvrdi da će zakon pogoršati situaciju u zdravstvu, a 39 posto ispitanih vjeruje kako će biti pozitivnih pomaka.

Komentara 29

OR
orisis
13:11 22.03.2010.

Televizor objasni mi kak si povezal Obamu s Trockijem?

FT
franjo.tahi
13:56 22.03.2010.

Kmetovi ,idite na njivu pa se igrajte s tikvama!!! A možete i u Honzum pa si kupite nešto rvacko!!!!!!!

OB
-obrisani-
18:47 22.03.2010.

O ovome neću ništa filozofirati. Bravo Obama! YES WE CAN!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije