Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bojan Glavašević:

'Konferencija o pravima žena neće se održati u Saboru zbog pritiska HDZ-a'

Bojan Glavašević i Rada Borić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
25.10.2019.
u 12:31

Zanimljivo je da su oni HDZ-ovci koji su radili najveće problema baš iz Zadra o kojem se ovih dana puno govori zbog silovanja, rekao je zastupnik

Stručna konferencija oko zaštite, sigurnosti, zdravlja i prava djevojčica i žena, na čijoj smo organizaciji radili mjesecima s Odborom za ravnopravnost spolova, neće se održati u Hrvatskom saboru, izvijestio je danas nezavisni zastupnik Bojan Glavašević objasnivši kako su razlog pritisci HDZ-ovih članova i članica spomenutog odbora, kao i nesposobnost i nezainteresiranost članica i članova iz redova SDP-a i Bandićeve stranke.

- Ova stručna konferencija se organizira već mjesecima i ima kao cilj prezentirati stručne analize i primjere dobre prakse u javnim politikama za određene indikatore održivog cilja broj pet – osnaživanje žena i djevojčica. Da se razumijemo, ciljevi održivog razvoja nisu pitanje ideologije, nego predstavljaju globalni konsenzus i agendu za održivi razvoj koju je hrvatska vlada prihvatila i na koju se poziva. Kao i sami ciljevi održivog razvoja, ova konferencija nije ideološka, nego predstavlja razmjenu iskustava i znanja stručnjaka i donositelja odluka, primjerice iz Svjetske zdravstvene organizacije, Europskog parlamentarnog foruma i nacionalnih parlamenata niza europskih zemalja – kazao je Glavašević. Drugim riječima, nastavlja, u pitanju je izravna pomoć Vladi RH i rješavanju problema nasilja nad ženama, poput silovanja, o kojima cijela nacija govori već tjednima, ali i o drugim problemima.

- Žalosno je da se apsolutno sve mora pretvoriti u ideološku i stranačku bitku, čak i kada je u pitanju stručna konferencija oko zajedničkog cilja. Ovaj Sabor, kao i ovo društvo, paralizirani su od strane pojedinaca i radikalnih grupa koji žele sve pretvoriti u ideološku bitku. Svakodnevno svjedočimo kako se u hrvatskoj politici i društvu degradira znanost, stručnost i omalovažavaju stručnjaci, posebno naši domaći stručnjaci i naše žene stručnjakinje za ženska prava. Jesmo li se stvarno pretvorili u zemlju gdje se stručnost ni malo ne poštuje i ne cijeni – pita se Glavašević. Hrvatski sabor je, nastavlja, predstavničko tijelo svih građana, što uključuje i žene, pa i aktivistice.

- Osnaživanje žena i razvoj boljih politika, koje ih mogu zaštititi od najgorih oblika nasilja i pružati jednake mogućnosti, ne bi smjelo biti ideološko pitanje, nego bi to trebalo biti opći cilj svih nas u Saboru, bez obzira na politički predznak. Ako želimo riješiti problem, moramo biti otvoreni i slušati stručnjake, kako strane, tako i domaće, razmijeniti iskustva temeljena na činjenicama i dokazima, a ne na uvjerenjima i ideologiji – nastavlja Glavašević koji se čudi članovima odbora koji nisu dozvolili da se na konferenciju pozivaju aktivistice koje su upoznate sa stanjem na terenu.

- Žena prepoznata od Forbes magazine kao jedna od najutjecajnijih stručnjakinja za ženska prava, koja je više puta prezentirala u Saboru, više nije dobrodošla samo zato što se nije svidjela nekom HDZ-ovcu. Ako imamo državni cilj osnaživati žene, zašto onda ušutkavamo neke od najglasnijih borkinja za ženska prava, zašto oduzimamo glas ženama tamo gdje bi se on trebao najglasnije čuti – zanima Glavaševića.

Jedna od "zabranjenih" aktivistkinja Rada Borić rekla je da su uz nju zabranjene i Sanja Sarnavka, Sandra Benčić....

- Žalosti i zabrinjava da nema mjesta za žene koje razumiju problem institucionalnog nasilja. I one i ja samo nebrojeno puta sudjelovale u Saboru na okruglim stolovima i konferencijama, zvali su nas i kad je trebalo govoriti o uvođenju Istanbulske, a sad kad treba govoriti o njenoj provedbi nas ne primaju – komentira Rada Borić.

Konferencija će se ipak održati, u srijedu u Novinarskom domu, dodaje Glavašević, koji kaže da mu je u Saboru prvo rečeno da ne može njegov klub samostalno organizirati konferenciju i da bi trebao u to uključiti i Odbor za ravnopravnost poslova, da bi mu na koncu pojedini članovi počeli raditi probleme.

- Pod utjecajem radikalnih klerikalnih organizacija odbijali su reći imena sudionika, a zanimljivo je da su oni HDZ-ovci koji su radili najveće problema baš iz Zadra o kojem se ovih dana puno govori zbog silovanja. Očito im je OK da izrazito stranački skup EPP-a bude u sabornici, ali žene koje se bore protiv nasilja to ne mogu – zaključio je Glavašević.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar southman
southman
13:10 25.10.2019.

Kad će Bojana obojiti kosu kao Borićka ??

IV
IvoDivo
15:59 25.10.2019.

bojan se pretvorio u bojanku uz vodstvo tjelotimaritelja 80 % invalida matića

RE
reborn
13:30 25.10.2019.

Zar nije neki dan upravo SDP jaukao kako HDZ želi privatizirati Sabor radi nekakve konvencije (ne sjećam se točno kakve, bilo je vezano uz eurozastupnike), a sada - dva dana kasnije - Glavašević želi napraviti upravo isto - privatizirati Sabor. Pa dobro, možete li barem 2 dana za redom biti konzistentni u svojim stavovima?!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije