Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLENARNA RASPRAVA

Konferencija o budućnosti Europe poruka građana da se Unija mora mijenjati

04.05.2022.
u 11:27

Konačni prijedlozi Konferencije utemeljeni su na preporukama europskih i nacionalnih panela građana, idejama građana iznesenima na višejezičnoj digitalnoj platformi, raspravama na plenarnoj skupštini Konferencije o budućnosti Europe te njezinim radnim skupinama.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak danas je sudjelovala u plenarnoj raspravi o daljnjem postupanju nakon Konferencije o budućnosti Europe, procesa jedinstvenog u cijelom svijetu za koji je bila zadužena potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica.

Kao predstavnica Europskog parlamenta, zastupnica Glavak sudjelovala je u radu plenarne skupštine Konferencije, na čijoj je zadnjoj sjednici održanoj prošli tjedan u Strasbourgu usvojeno 49 prijedloga s više od 300 mjera za promjenu.

„Ukoliko institucionalnim radom na 325 usvojenih zaključaka uspijemo unijeti promjene i ukoliko ispunimo očekivanja građana, stvaramo preduvjete trajnijeg jačanja povjerenja u institucije i političke procese. Uvjerena sam kako će to biti jedan od važnih doprinosa Konferencije o budućnosti Europe i za budućnost europske demokracije“, poručila je zastupnica Glavak.

Konačni prijedlozi Konferencije utemeljeni su na preporukama europskih i nacionalnih panela građana, idejama građana iznesenima na višejezičnoj digitalnoj platformi, raspravama na plenarnoj skupštini Konferencije o budućnosti Europe te njezinim radnim skupinama.

„Svjesni smo da se naša demokracija suočila s mnoštvom izazova proteklih godina, ne samo u Uniji, bilo da se radi o rastućem ekstremizmu, dezinformacijama, manipulativnim informacijama ili o slabljenju vladavine prava. U ovom trenutku važno je objektivno procijeniti koliko prijedloga zaista možemo usvojiti u kojim područjima i koja su u nadležnosti Europske unije“, rekla je zastupnica Glavak zaključivši da se dinamika globalnih odnosa i promjena ubrzala te da odgovor na takve okolnosti zahtijeva usmjerenost na budućnost.

„Ne možemo gledati u prošlost jer ono što je u prošlosti ne možemo promijeniti, ali ove inicijative znak su da nešto u budućnosti moramo mijenjati“, naglasila je.

U nedavnome intervjuu za Poslovni dnevnik zastupnica je komentirala trenutno stanje u Europi i hoće li Europa biti gladna: ˝Europa mora dati odgovor i plan vezano uz opskrbu hranom EU. O tome se priča već desetak dana i mi sada čekamo akcijski plan. U fokusu nam je i zajedničko djelovanje za cjenovno pristupačniju, sigurniju i održivu energiju. Nužan je zajednički odgovor kao što je to bio slučaj kada se pojavila pandemija covida 19˝, kaže Glavak. Kako napominje, i Zeleni plan je na ova pitanja htio odgovoriti i ranije od napada na Ukrajinu- od održivih i obnovljivih izvora energije pa do samodostatnosti. ˝Zastupnici neke stvari sada stavljaju na top ljestvicu dok su neke potisnute na dno˝, objašnjava Glavak kakvo je trenutno stanje.

Završno izvješće Konferencije o budućnosti Europe bit će predstavljeno na Dan Europe, 9. svibnja, u Strasbourgu.

Konferencija o budućnosti Europe predstavlja jedinstvenu i pravodobnu priliku da europski građani i građanke rasprave o izazovima i prioritetima Europe, a nastala je kao ideja Europskog parlamenta, Vijeća i Europske komisije koji su se obvezali saslušati Europljane i na temelju dobivenih preporuka poduzeti daljnje korake u okviru svojih nadležnosti. Na Konferenciji mogu sudjelovati europski građani i građanke iz svih segmenata društva i svih dijelova Unije, pri čemu mladi imaju središnju ulogu u oblikovanju budućnosti europskog projekta. Pravo na sudjelovanje imaju i europska, nacionalna, regionalna i lokalna tijela, kao i civilna društva i druge organizacije koje žele organizirati događanja i doprinijeti idejama. Svi sudionici i sudionice dužni su poštovati vrijednosti utvrđene u Povelji o načelima.

Konačni ishod Konferencije bit će predstavljen u obliku izvještaja zajedničkom predsjedništvu, a tri institucije odgovorene za Konferenciju će u kratkom roku procijeniti na koji način učinkovito odgovoriti na izvještaj, svaka u okviru svojih nadležnosti.

Digitalna platforma okosnica je konferencije jer ona omogućuje da se svi uključe i iznesu svoja mišljenja o konferenciji, a uz to se mogu podijeliti razmišljanja o Europi i potrebnim promjenama, vidjeti mišljenja drugih, pronaći događanja u svojoj blizini ili organizirati vlastito događanje te pratiti tijek i ishod Konferencije. S obzirom da je poseban naglasak Konferencije o budućnosti Europe na mladima, primarno se potiču studenti na sudjelovanje u davanju svog mišljenja organizatorima i sudionicima konferencije, a ona će se potom prezentirati na službenoj platformi.

*Projekt je sufinancirao Europski parlament koji se ne može smatrati odgovornim za iznesene informacije i gledišta te neposrednu ili posrednu štetu do koje može doći u okviru realizacije projekta.

Komentara 1

TR
trpimir2022
13:30 04.05.2022.

Televizija se zasniva na manjkavisti ljudskog vida. Slično tome, demokracija se zasniva na manjkavosti ljudskog uma. Umniji ljudi jako dobro znaju, da je demokracija utopijski proces, sporo kretanje polupokretnih artrozom pojedenih zglobova, koji funkcionira samo zahvaljujući podmazivanju korupcijom. Korupcija nee samo da "podmazuje" demokratsko odlučivanje, nego ga i čvrsto kontrolira i usmjerava. Mediji ističu politička imena, pa ih onda bičuju zbog neposlušnosti. Pošto Europa svoju budućnost gradi na upravo takvoj demokraciji, očekuje ju blistava budućnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije