Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izlaganja

Konferencija "Hrvatska kakvu trebamo - dvije godine poslije"

Hrvatska kakvu trebamo
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
1/8
25.02.2019.
u 15:55

Na konferenciji će naši znanstvenici i sveučilišni profesori ocijeniti što se u Hrvatskoj dogodilo unatrag dvije godine te predložiti mjere za budućnost

Svjestan svoje važnosti i utjecaja u hrvatskom društvu, Večernji list pokrenuo je 2017. godine seriju konferencija pod nazivom "Hrvatska kakvu trebamo" kako bi državnom vodstvu pomogao u izradi dugoročne strategije razvoja države i društva. U četvrt stoljeća postojanja Republike Hrvatske naše je društvo postiglo široko suglasje o dvama ključnim nacionalnim ciljevima: prvi je bio obrana i stvaranje samostalne države, a drugi ulazak u EU i NATO. Izostanak novih, okupljajućih ciljeva potaknuo nas je da ponudimo odgovore na ključna pitanja, pa Večernjak, kao najutjecajnija medijska kuća u Hrvatskoj, uz pomoć vodećih stručnjaka donosi moguća rješenja u svim područjima važnim za napredak države i društva.

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Prva konferencija "Hrvatska kakvu trebamo", koja je u organizaciji Večernjeg lista održana 20. ožujka 2017. u zagrebačkom Hotelu Esplanade, bila je toga dana glavni društveni događaj u Hrvatskoj. U njezinu radu sudjelovao je cijeli državni vrh – predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov, premijer Andrej Plenković – 40-ak stručnjaka različitih profila, prisustvovalo joj je više od 400 ljudi, a putem livestreaminga na web-stranici vecernji.hr, te izravnog prijenosa televizije N1 i uključivanja HTV-a i ostalih nacionalnih televizija mogla ju je pratiti cijela Hrvatska. Večernjak je na toj konferenciji otvorio raspravu o deset najvažnijih područja bitnih za budućnost naše zemlje te ponudio prijedloge za razvitak Hrvatske u idućim godinama i desetljećima. U plenarnom dijelu konferencije održana su predavanja o demografiji, obrazovanju, nacionalnoj sigurnosti, političkom sustavu, poljoprivredi, energetici, ekologiji, turizmu, imidžu i međunarodnom pozicioniranju zemlje te o odnosu prema prošlosti. Potom je u različitim dvoranama održano sedam panel-rasprava.

Prema općoj ocjeni, Večernjakova je konferencija bila pun pogodak, imala je velik odjek u javnosti, a s obzirom na teme i sudionike, bila je to i jedinstvena prilika da dobijemo odgovore na pitanje kakvu Hrvatsku trebamo. Predsjednica Grabar-Kitarović čestitala je Večernjem listu na organizaciji toga velikog skupa te istaknula kako on pokazuje da mediji ne trebaju biti samo distancirani kritičari stvarnosti. Večernji je list taj dan svojim čitateljima i svim sudionicima konferencije darovao knjigu "Hrvatska kakvu trebamo" u kojoj se nalazi zbirka eseja deset vodećih stručnjaka u Hrvatskoj.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Dvije godine poslije, 4. ožujka, organiziramo novu megakonferenciju, koja će biti svojevrsna rekapitulacija naše prve konferencije. Na njoj će naši znanstvenici i sveučilišni profesori ocijeniti što se u Hrvatskoj dogodilo unatrag dvije godine te predložiti mjere za budućnost. Očekuje nas 9 izlaganja (Anđelko Akrap: Demografija, Boris Jokić: Obrazovanje i digitalno društvo, Dragan Lozančić: Nacionalna sigurnost, Pero Maldini: Politički sustav,  Goran Granić: Energetika, Davor Škrlec: Ekologija, Katarina Miličević: Turizam, Božo Skoko: Novi imidž Hrvatske, Ivo Lučić: Odnos prema prošlosti) i 6 panel-diskusija u kojima će sudjelovati 30-ak stručnjaka: Politički sustav, Obrazovanje i digitalno društvo, Nacionalna sigurnost, Poljoprivreda i turizam, Energetika i ekologija, Novi imidž i međunarodno pozicioniranje Hrvatske. Na konferenciji će izlagati i cijeli državni vrh: premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije