Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uklonjen kvar

Koncentracija sumporovodika u S. Brodu pala je na dopuštenu razinu

rafinerija, zagađenost zraka (1)
Ivica Galovic/PIXSELL
14.05.2013.
u 12:16

Na brodskoj mjernoj postaji potvrdili su nam da je koncentracija sumporovodika u zraku u poslijepodnevnim satima ponovno svedena u granice dopuštenih vrijednosti.

Na brodskoj mjernoj postaji danas u 8 sati izmjerena je rekordno visoka koncentracija sumporovodika u zraku od 126,3 mikrograma po kubnom metru, čak 18 puta veća od dopuštene granične vrijednosti koja iznosi 7 mikrograma. 

No, u popodnevnim satima glasnogovornik Optima grupe Rade Vidaković priznao je da je došlo do manjeg ekološkog incidenta na proizvodnoj sekciji "br. 28." Međutim, intervencijom ekipe za hitne slučajeve kvar na tom rafinerijskom pogonu ubrzo je otklonjen te je situacija s ispuštanjem sumpora normalizirana. Na brodskoj mjernoj postaji potvrdili su nam da je koncentracija sumporovodika u zraku u poslijepodnevnim satima ponovno svedena u granice dopuštenih vrijednosti.

Na službenoj gradskoj internetskoj stranici jutros je osvanulo dramatično upozorenje građanima kako je riječ o najvećoj koncentraciji sumporovodika ikad izmjerenoj u Slavonskom Brodu. I tijekom nekoliko sljedećih sati koncentracija sumporovodika kontinuirano je bila desetak puta veća od dopuštene vrijednosti.

– Upozoravamo sve građane, osobito starije, djecu te osobe s bolestima respiratornog sustava da ne izlaze iz svojih kuća ako to ne moraju – stoji u upozorenju iz Gradske uprave. Zbog katastrofalno visoke koncentracije sumporovodika, Brođani su u DHMZ-u pokušali provjeriti je li možda došlo do pogreške na mjernom uređaju. Međutim, iz Ministarstva zaštite okoliša vrlo brzo je javljeno da su podaci točni i kako je riječ o akcidentnoj situaciji u prekosavskoj Rafineriji, uz dodatak kako nastoje uspostaviti komunikaciju s odgovornima u susjednoj državi.

'Nema zakonske osnove za proglašenje izvanrednog stanja'

– Provjerili smo ispravnost rada mjerne postaje i potvrđeno je da postaja radi ispravno. Slijedom upita iz jedne od udruga je li moguće proglasiti izvanredno stanje, navodimo da se prema propisima kojima se uređuje kvaliteta zraka, za sumporovodik kritične vrijednosti ne određuju, stoga ni za proglašenje izvanrednog stanja nema zakonske osnove. Sukladno međunardnim propisima i propisima Svjetske zdravstvene organizacije, vrijednosti koje se mjere za sumporovodik vezane se uz razinu smetnje izazvane neugodnim mirisom i po SZO više od tisuću puta su niže od koncentracija kod kojih Svjetska zdravstvena organizacija smatra da je moguć utjecaj na zdravlje, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Budući da je satna koncentracija sumporovodika koja je jutros izmjerena na postaji u Slavonskom Brodu iznosila 126.3 ug/m3 te da je u to vrijeme zabilježeno slabo strujanje vjetra južnog smjera, iz smjera rafinerije prema Slavonskom Brodu, u ime Kopredsjedatelja Radne skupine RH-BiH, pomoćnika ministra prof. dr. sc. Gorana Heffera, Rafineriji Brod upućen je dopis u kojem je zatraženo hitno očitovanje je li u radu Rafinerije došlo do nepredviđenih aktivnosti koje bi mogle biti uzrokom tako naglog povećanja koncentracije sumporovodika, dodaje se.

Brodski gradonačelnik Mirko Duspara uputio je oštro prosvjedno pismo predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku te predsjednici Vlade RS-a Željki Cvijanović. Istodobno, predsjedniku Ivi Josipoviću i premijeru Zoranu Milanoviću upućen je zahtjev za zaštitu zdravlja svojih građana.

– Unatoč najavama o modernizaciji Rafinerije, nijedan od razgovora vođenih na temu ovog međudržavnog ekološkog problema još uvijek nije polučio konkretne rezultate. Cijelo to vrijeme građani Slavonskog Broda udišu onečišćen zrak – poručio je brodski gradonačelnik.

>>Zmajlović zabrinut za kvalitetu zraka u Slavonskom Brodu

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije