Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Doznajemo: finalni nacrt nagodbe

Ruskim bankama 47, domaćima 12 posto Agrokora

Agrokor
Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/3
18.06.2018.
u 19:40

Francku, Saponiji, Adrisu i Sokol Mariću 4 posto, za vlasnike obveznica rezerviran paket dionica do 25 posto

U danu kada će finalni nacrt nagodbe vjerovnika Agrokora biti predan na Trgovački sud u Zagrebu, koji bi ga trebao i objaviti, donosimo detalje dokumenta koji se sastoji od 3000 stranica i u kojem su definirane razine otpisa potraživanja vjerovnika, vlasnička i korporativna struktura novog Agrokora, kao i posebni dogovori s dijelom vjerovnika. Prije predaje dokumenta sutkinji Trgovačkog suda Nevenki Siladi Rstić privremeno vjerovničko vijeće glasovat će ujutro o nacrtu nagodbe, a očekuje se da će dokument dobiti jednoglasnu podršku vijeća koje se sastoji od dva predstavnika dobavljača, predstavnika Knighthead Capitala, Sberbanka te predstavnika domaćih banaka.

Doznajemo da ruske državne banke u novom koncernu imaju gotovo 47 posto udjela kojima su naplatili 1,4 milijarde eura kredita koje su Sberbank i VTB bank odobrili Agrokoru. Sberbank ima nešto više od 39 posto imovine, a VTB ostatak. Vlasnicima obveznica potraživanja su osporena pa će na sudu morati dokazivati pravo na naplatu ulaganja udjelom u koncernu, ali je za njih rezerviran paket dionica do 25 posto. Pritom se za Knighthead Capital rezerviralo oko 12 posto udjela u Agrokoru. Treća veća vlasnička skupina sastoji se od domaćih banaka koje će se naplatiti s gotovo 12 posto ukupnog kapitala u novoj vlasničkoj strukturi.

Dogovor s dobavljačima

Zagrebačka banka i Splitska banka imaju najveće udjele. Svoj će dio dobiti i dobavljači koji su se djelomično naplatili kroz 505 milijuna eura isplata tijekom procesa izvanredne uprave pa im za 214 milijuna eura preostalog duga ostaje oko četiri posto novog Agrokora. Oni imaju i poseban dogovor o tome da će im se tijekom četiri godine poslovanja Agrokora isplatiti dodatnih 70 milijuna eura graničnog duga u gotovini, ali to ovisi o uspješnosti poslovanja Konzuma, a tu je i dogovor kojim se garantira plasman domaće robe na police Konzuma, Idee i Mercatora diljem regije tijekom idućih pet godina.

Uvjet za isplatu duga je EBITDA Konzuma od 38,8 milijuna eura. I Sberbank ima poseban dogovor po kojem će mu se isplatiti 60 milijuna eura u četiri godine, ovisno o uspješnosti poslovanja cijelog Agrokora. Dodatno, Agrokor će od njih kupiti 18 posto Mercatora, a zauzvrat će dobiti 1,6 posto uključenih u ukupni udjel u Agrokor. Zalozi su priznati i tvrtkama Alca, Saponia, Franck i Sokol Marić koje su zbog tog dogovora s izvanrednom upravom odlučile podržati nagodbu. Saponia, Franck i Sokol Marić i Adris grupa, koja je Agrokoru posudila milijardu kuna, imat će dodatnih oko četiri posto udjela u Agrokoru. Te su tvrtke imale i problem s financijskim mjenicama za koje su davale regresna prava pa im je prijetilo da se banke i faktoring kuće naplate direktno s njihovih računa, i to za gotovo tri milijarde kuna.

Za njih je predstavnica dobavljača Marica Vidaković izborila dogovor s financijskim vjerovnicima po kojem potonji otpisuju 65 posto duga, a 35 posto duga platit će djelomično Agrokor, a tek dijelom tvrtke koje su odobravale regresna prava. Agrokor sada ima vrlo nisku vrijednost i konzultanti su kao stanje uzeli vrijednost od 2,8 milijardi eura koja se umanjuje za kredite koji ostaju na kompanijama. To je roll-up kredit od 1,06 milijardu eura koji će biti prolongiran s kamatom koja se dogovara, ali je do 13 posto. U njemu su sudjelovali vlasnici obveznica, koji su na taj način osigurali naplatu 223 milijuna eura, ali i zaradu na kamatama, ali i Zagrebačka banka koja je tako osigurala 180 milijuna eura naplate te ruski VTB koji je kroz taj aranžman refinancirao također 180 milijuna eura.

Agrokor
1/19

U robnom kreditu po istom principu i neki su dobavljači osigurali naplatu robe s ukupno 100 milijuna eura. Domaće banke djelomično su se refinancirane kroz roll-up kredit, a imale su i dobre zaloga na kredite koje su odobravale. Tako je od 530 milijuna eura vrijednih kredita, nakon procjene nekretnina koje su bile kolateralne, ostalo osiguranih oko 400 milijuna eura. Taj će se iznos bankama platiti u gotovini, a na ostatak će imati otpise poput drugih. Dugovi roll-up aranžmana i isplata razlučnih vjerovnika ostaju kao obveza na domaćem holdingu, dok će nizozemski holding biti zadužen za isplatu dobavljača i Sberbanka. U nacrtu nagodbe stoji i da će se odmah po nagodbi kupiti dionice 51 posto Agrolagune i 4 posto Žitnjaka za 20 milijuna eura od Agram Investa, a to je bio uvjet da se povuku osporavanja jamstava.

Popis plaćenih tražbina

Danas bi se Trgovačkom sudu trebao predati i popis plaćenih tražbina. Za prolaz nagodbe potrebna je podrška vlasnika 66 posto tražbina, a kao iznos duga uzelo se 43 milijarde kuna jer nema potraživanja povezanih društava. Od tog iznosa treba isključiti plaćenih 4,2 milijarde kuna dobavljača te četiri milijarde kuna tražbina iz roll-up aranžmana te oko tri milijarde kuna tražbina razlučnih vjerovnika. Vlasnici obveznica navodno će moći glasovati s pet milijardi kuna iako su im tražbine osporene. Tako će za nagodbu moći glasovati između 27 i 32 milijarde kuna tražbina, ovisno o glasovanju vlasnika obveznica, a za nagodbu je nužno osigurati glas njih od 17,8 do 21 milijardu kuna.

Agrokor
1/6

 

Ključne riječi

Komentara 44

DU
Deleted user
19:47 18.06.2018.

gdje su nasi strateski partneri ameri ili plave bluze kako se znaju samohvaliti kgk krsticevic i ostali pijuni usa politike nema ih ...uvaliti ce nam i lng ...a pleme croatana (hrvata ) je u rezervatu ....usa politika je bljak politika..

Avatar siva_sova
siva_sova
20:19 18.06.2018.

kao da nismo odmah mogli dati rusima pola agrokora, zamisli koji uspjeh plenkovića ....

ST
stomiovotreba
21:14 18.06.2018.

Zar nam je trebao poseban zakon da Rusima damo pola?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije