Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje narkobossu

Konačan pad El Chapa: Očekuje ga zatvor do kraja života

Počelo suđenje El Chapu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
06.11.2018.
u 09:12

Pred saveznim sudom u New Yorku počelo je suđenje Joakimu Guzmanu, vladaru narkoscene.

Jučer je pred saveznim sudom u New Yorku počelo suđenje El Chapu, Joakimu Guzmanu, neprijepornom vladaru globalne narkoscene i jednom od najgorih kriminalaca i organizatora trgovine drogom današnjice. El Chapo je poznat po spektakularnim bjegovima iz meksičkog zatvora, a posljednji je put “izašao” u velikom stilu. Ispod njegove ćelije bio je prokopan tunel u kojem je bila i rasvjeta, pa čak i željeznička pruga kako “gazda” ne bi morao hodati do slobode. Prevezao ga je tamo mali vagonet.

Nakon konačnog uhićenja, Meksiko je shvatio kako ne može čuvati vjerojatno najtraženijeg kriminalca današnjice i po žurnom je postupku odlučio Guzmana isporučiti SAD-u, čije ga je pravosuđe tražilo zbog krijumčarenja droge. I sada se ova priča napokon završava. Šanse da El Chapo pobjegne iz američkog zatvora gotovo su ravne nuli.

El Chapo je zapravo Kratki

Guzman, odnosno Kratki, što u prijevodu El Chapo znači, kriminalom se počeo baviti još kao tinejdžer, i to kao “sitna riba”, ulični preprodavač droge. Posao je “učio” od svog oca koji je bio preprodavač marihuane, no mladi se Guzman vrlo brzo uspinjao na ljestvici kriminala.

Video - Uspon i pad meksičkog Pabla Escobara, "El Chapa" Guzmana

Već nakon nekoliko godina “potucanja po ulici” zapazili su ga narkokarteli, pa je “karijeru” počeo radeći za narkobosa Hectora Luisa Palma Sazara, te uskoro “promijenio zastavu” i počeo raditi za u to vrijeme najutjecajnijeg narkobossa Miguela Angela Felixa Gallarda, inače osnivača Guadalajara kartela. Uhićenje Gallarda bacilo je kartel na koljena, no za El Chapa to je značilo priliku. Priliku koju nije imao namjeru propustiti. Tijekom 1989. osniva Sinaloa kartel, nazvan po jednoj od meksičkih pokrajina, i uskoro, zahvaljujući Guzmanovoj probitačnosti, ali i okrutnosti, postaje jedan od vodećih kartela na narkosceni. Bogatstvo koje se počelo slijevati u El Chapove džepove bilo je golemo, no njegova pozicija prvog “narco trafficantea” pretvorila ga je u vrlo istaknutu metu meksičke policije, ali i američke DEA-e, agencije za borbu protiv narkotika.

Prvi je put uhićen 1993., četiri godine nakon što je osnovao Sinaloa kartel, i to pod optužbom za krijumčarenje nekoliko tona droge, ali i za neizravno ubojstvo nadbiskupa Juana Jesusa Posadasa Ocampa, koji je stradao kao kolateralna žrtva u okršaju dviju narkobandi. Osuđen je na dvadeset godina zatvora, no posao je, zahvaljujući korumpiranim stražarima i zatvorskom sustavu, nastavio voditi i iz zatvora. Uskoro je u Meksiko stigla još jedna optužnica, ovaj put iz SAD-a, koji ga je teretio za krijumčarenje kokaina te za pranje više od milijardu dolara “prljavog” novca.

Klima u podzemnom tunelu

Kako je zaprijetila realna mogućnost da Guzman bude izručen SAD-u, odlučio je pobjeći iz zatvora. Početkom 2001. izvukao se u košari za prljavo rublje, a istraga je pokazala kako je u organizaciji ovog prvog El Chapova bijega bilo uključeno 78 zatvorskih službenika, uključujući i samog upravnika zatvora, a svi su bili “podmazani na pravim mjestima”. El Chapo se pred policijom skrivao punih 13 godina, a za to se vrijeme oženio, dobio djecu i dodatno izgradio svoj narkoimperij koji je prerastao u jednu od najjačih organizacija te vrste, zasjenivši čak i organizaciju legendarnog Escobara. Ipak, ponovno je uhićen 2014. kada je meksička vojska, pod tadašnjim predsjednikom Calderonom, pokrenula opsežne akcije suzbijanja kriminalnih organizacija. Uhićen je u mondenom ljetovalištu u Maltazan gdje se nalazio sa suprugom, bivšom misicom, na odmoru nakon kojega je planirao otići u planine kako bi se skrio pred službama sigurnosti.

I upravo nakon toga uhićenja organizirao je jedan od najspektakularnijih bjegova iz zatvora u povijesti, kroz klimatizirani (?!) podzemni tunel dug oko kilometar i pol. El Chapov bijeg posramio je Meksiko, i policija je poduzela vrlo opsežnu potjeru, no bez ikakva rezultata. El Chapo je jednostavno nestao s lica zemlje sve dok časopis Rolling Stone nije s njim objavio intervju. Na temelju podataka objavljenih u članku Joakim El Chapo Guzman je lociran i uhićen te izručen SAD-u.

Suđenje El Chapu siguran je kraj karijere jednog od najokorjelijih i najbrutalnijih lidera narkokartela današnjice, jer mogućnosti da Kratki ponovno potkupi sustav i nastane iz zatvora ravne su nuli. Gotovo je sigurno da će El Chapo iza rešetaka provesti ostatak života.

Komentara 2

OB
ObrenM
11:09 06.11.2018.

Koliko se je predsjednika u Americi izmijenilo za vladavine ovoga masovnog trovaca,a da nije bio primjerno sankcioniran?Bravo Trump.

Avatar nekakav
nekakav
10:00 06.11.2018.

dal će u zatvor i američki potrošači, koji su silili ovog jadnog čovjeka da proizvodi i trguje sa sve većim količinama droge..? čudo jedno kako nikad ne odgovaraju krajnji potrošači, osim kad im treba lupiti pdv, poreze razne, naknade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije