Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASKOL u sdp-bih

Komšić okrenuo leđa Lagumdžiji nakon potpore Vuku Jeremiću

'Members of the Bosnian tripartite presidency Zeljko Komsic (R) and Serbia\'s President Boris Tadic speaks before a news conference after a meeting on Jahorina mountain near Sarajevo February 3, 2012.
'DADO RUVIC'
20.03.2012.
u 19:13

Izbore je SDP BIH dobio na nezadovoljstvu sa SDA s kojim je u koaliciji.

Ostavka člana Predsjedništva BiH Željka Komšića na sve stranačke funkcije u SDP-u BiH, gdje se razišao sa šefom Zlatkom Lagumdžijom, različito je dočekana u BiH i kretala se od golemog iznenađenja preko razočaranja i ravnodušnosti do olakšanja. To ovisi o tome promatra li se Komšićeva pobuna dioptrijom Sarajeva, Banje Luke ili Mostara. Komšić je drugi put izabran na položaj hrvatskog člana Predsjedništva 2010. dominantnim glasovima Bošnjaka, a SDP je isključio vodeće hrvatske stranke iz vlasti u Federaciji instalirajući podobne Hrvate. No Komšićeva je reakcija odgovor na autoritativni stil vladanja te brojne Lagumdžijine gafove u posljednjih godinu dana kao i porast nezadovoljstva unutar stranke zbog njezina priklanjanja probošnjačkome bloku sa Strankom demokratske akcije (SDA).

Sutra odluka

Lagumdžija i Komšić danas su razgovarali u centrali SDP-a u Sarajevu, a konačnu odluku o njegovoj sudbini unutar te stranke ostavili su za srijedu za kada je sazvana sjednica stranačkog vodstva. Sveučilišni profesor dr. Mile Lasić iz Mostara, socijaldemokrat po uvjerenju, ne želeći ulaziti u razloge ostavke, ne vidi konkretan doprinos promjenama nakon Komšićeve odluke.

– Teško mi je suditi i vidjeti nešto više od pukog razlaza s ljudima s kojima je do jučer dijelio politiku, koja je pogubna i za socijaldemokraciju i za BiH kao kompleksnu zemlju. Ta je politika već davno lupila o ledinu i raspala se. Ja se samo bojim da Komšić već sutra ne nastavi po starom u nekoj novoj stranci ne znajući ni što je stara ni što nova paradigma – rekao je prof. Lasić.

Mediji u BiH nagađaju da je kap koja je Komšiću prelila čašu – potpora “Voljenog vođe”, kako Lagumdžiju naziva dio medija, Vuku Jeremiću za predsjednika Glavne skupštine UN-a tijekom nedavnog posjeta Beogradu.

Inat umjesto politike

No, i Lagumdžijin odlazak u Beograd bio je rezultat inata zbog nedavnog diplomatskog skandala kada je kao šef diplomacije BiH odbio u Sarajevu radni ručak s premijerom Zoranom Milanovićem koji je pak susretom sa strankama okupljenim oko dvaju HDZ-a u BiH poručio da tamošnji SDP smatra odgovornim za krizu u toj zemlji, a napose za pokušaj eliminacije stranaka s većinskom potporom Hrvata. Pa ipak, iako je savez sa SDA donio najveći komad vlasti SDP-u u Federaciji, prouzročio je stranačku imploziju. Pobuna vodećih kadrova od utjecajnog Hamdije Lipovače, premijera županije sa sjedištem u Bihaću, do posljednjeg Komšića reakcija je SDP-ove biračke baze koja je u najvećem dijelu na izborima bila protiv SDA.

Komentara 8

AD
adiafora
19:41 20.03.2012.

Da baš ima karakter, bez problema je prihvatio to da ga Bošnjaci biraju da predstavlja Hrvate i na taj način marginalizirao volju Hrvata u BiH.

MO
morituriite
19:54 20.03.2012.

Gadi mi se vidjeti licemjera Tadića.

MA
matokan
19:29 20.03.2012.

Ima covijek karakter i principe nije tipa beskarakternih ljudi kojih je u politici ima podosta .Da ih ne nabrajam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije