Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svađa u bih

Komšić ne da Kusturici puške i čamce za film

emir kusturica
Foto: Consolini/Morandi/Press Association/PIXSELL
1/3
16.08.2013.
u 08:00

Izetbegović za redatelja kaže da je izdajnik svog naroda i da od BiH ne može dobiti ništa, pa ni čamac

Već drugi put u relativno kratko vrijeme jedan film izazvao je političke probleme u Bosni i Hercegovini. Tek što se u bosanskohercegovačkoj javnosti slegla prašina oko redateljskog prvijenca Angeline Jolie “U zemlji krvi i meda”, dogodio se “Mliječni put”. To je, naime, radni naslov novog filma Emira Kusturice koji se ovih dana počeo snimati na nekoliko lokacija u BiH i Srbiji. Kusturica (koji je uzeo srpsko ime Nemanja), njegove izjave i uraci i prije su u BiH izazivali oprečne reakcije.

Izdajnik ili umjetnik?

Za Bošnjake je on nacionalni izdajnik, konvertit, Miloševićev redatelj..., a za Srbe iz BiH jedan od najvećih nacionalnih umjetnika. Vjerojatno bi i početak snimanja njegova novog filma prošao uz uobičajene medijske lamentacije da ovaj put Kusturica nije zatražio i dobio na korištenje za potrebe filma čamac i nekoliko drugih sredstava Oružanih snaga BiH.

Odluka državnog ministarstva obrane da mu to odobri izazvala je žestoku reakciju dvojice od trojice članova Predsjedništva BiH. Željko Komšić zatražio je da se odobrenje o ustupanju vojnih sredstava poništi zato što Predsjedništvo kao vrhovni zapovjednik OS BiH o tome nije konzultirano, a Bakir Izetbegović je podržao takav stav, uz ocjenu da je Kusturica izdajnik svog naroda i da od BiH ne može dobiti ništa, pa ni vojni čamac i nekoliko pušaka na korištenje. S druge strane, dužnosnici iz Republike Srpske stali su u obranu Kusturice i odluke Ministarstva obrane BiH da mu odobri korištenje vojnih sredstava. U svemu su prepoznali bošnjačko svojatanje BiH i dvostruke aršine “sarajevske političke scene”. Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Đorđe Latinović kaže kako nitko nije problematizirao kada su se sredstva Oružanih snaga BiH ustupala filmskoj ekipi Angeline Jolie, čiji je film zbog navodnog probošnjačkog stava hladno dočekan u Republici Srpskoj.

Škakljivo pitanje

Cijela priča bi mogla izići iz okvira BiH jer glavnu žensku ulogu u Kusturičinom filmu igra slavna Monica Bellucci. Početak snimanja filma na Zelengori i u Trebinju već je izazvao pozornost svjetskih medija, a ne treba sumnjati da će politička svađa u BiH zbog korištenja vojne opreme biti sočan detalj u medijskim izvješćima. Dodatne probleme u BiH mogla bi izazvati spomenuta Izetbegovićeva izjava o “nacionalnim izdajnicima”, što je u ovoj zemlji “krvi i meda” vrlo škakljivo pitanje.

>> Kusturici odobrili, pa uskratili uporabu oružja vojske BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije