Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rasplet

Komšić nakon afere sa SOA-om traži Hrvatsku da obustavi progon državljana iz BiH

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
09.04.2019.
u 14:13

Mediji u BiH prenijeli su tvrdnje, koje je prvo objavio portal Žurnal, o tome da je hrvatska SOA navodno kontaktirala više bosanskohercegovačkih državljana tražeći informacije o djelovanju radikalnih islamista, selefija

Član BiH Predsjedništva Željko Komšić, koji u tročlanom bosanskohercegovačkom državnom vrhu predstavlja Hrvate, zatražio je u utorak da vlasti Republike Hrvatske obustave progon građana BiH nakon izbijanja afere o tome da je hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) navodno vrbovala radikalne islamiste, selefije. 

- Nakon što je Predsjedništvo BiH informirano o pojavama vrbovanja bosanskohercegovačkih građana od Sigurnosno–obavještajne agencije Republike Hrvatske, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić traži od dužnosnika Republike Hrvatske da obustave progon bosanskohercegovačkih građana - navodi se u kratkom priopćenju koje je prvo objavio portal Klix te je na zahtjev dostavljeno Hini iz Komšićeva ureda. U priopćenju se ne navodi na čije se nalaze o navodnom vrbovanju poziva član Predsjedništva BiH niti kome je točno taj poziv upućen.

Komšić, za kojega hrvatska javnost u BiH ističe da je izabran glasovima Bošnjaka mimo volje hrvatskog naroda na posljednjim izborima, pozvao je uz to bosanskohercegovačke pravosudne i sigurnosne agencije da zaštite državljane Bosne i Hercegovine koji se nalaze na udaru obavještajnih službi drugih država. 

Mediji u BiH prenijeli su tvrdnje, koje je prvo objavio portal Žurnal, o tome da je hrvatska SOA navodno kontaktirala više bosanskohercegovačkih državljana tražeći informacije o djelovanju radikalnih islamista, selefija

Navodno je jedan selefija, čiji su inicijali H.Č., rekao kako su hrvatski obavještajci tražili od njega da podmetne naoružanje u vjerski objekt mesdžid u mjestu Stranjanima. Mediji u Mostaru u utorak su objavili da je taj selefija javno podupirao terorističku organizaciju Islamska država i njezinu pobjedu nad "nevjernicima". Uz to isticao je i svoju nesnošljivost prema Židovima i Sjedinjenim Američkim Državama.

Portal Žurnal, blizak Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH i ministru sigurnosti Draganu Mektiću, objavio je aferu tvrdeći da je konzul RH u Tuzli Ivan Bandić, zajedno sa zamjenikom ministra sigurnosti Mijom Krešićem i novinarom Matom Đakovićem, sudjelovao u akciji SOA-e kojoj je cilj bilo podmetnuti naoružanje kod selefija kako bi Bošnjake prikazali kao one koji podupiru radikalne islamiste te opravdali tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o brojnim islamskim ekstremistima.

Tužiteljstvo BiH je nakon toga preuzelo istragu te uzelo izjave svih sudionika, kao i samog selefije H.Č. Nakon tih izjava i dobivenih izvješća svih sigurnosnih i policijskih agencija tužiteljstvo je odbacilo odgovornost Bandića, Krešića i Đakovića. Potom je otvorilo istragu protiv ministra Mektića navodeći da je ili odavao tajne sigurnosne podatke ili je pak lagao u aferi. Tužiteljstvo je navelo i da provodi istragu o navodnom vrbovanju bosanskohercegovačkih državljana od SOA-e. 

 

Komentara 21

KA
karlodrago
19:32 09.04.2019.

Komšić je opasni i podmukli izdajica Hrvatskog naroda.

BU
Budak
15:09 09.04.2019.

Katran. Perje. Štrik. Vrba.

LE
LeandroZG
14:25 09.04.2019.

Novinar: Gospodine Komšiću, jeste vi Hrvat ili Bošnjak? Komšić: Jesam!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije