Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVAĐA PRED AUSTRIJSKIM MINISTROM

Komšić: Dodika je obuzelo ludilo za koje je potrebna terapija

Sarajevo: Ministar vanjskih poslova Austrije Michael Linhart stigao u Predsjedništvo BiH
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
15.10.2021.
u 11:50

Sve što Dodik priča postaje predmetom rada Tužiteljstva BiH jer je to rušenje ustavnog sistema BiH, kazao je Komšić

Članovi Predsjedništva BiH pred austrijskim ministrom vanjskih poslova u petak su se ponovo posvađali iznoseći svoja suprotstavljena viđenja stanja u zemlji a Milorad Dodik tom je prigodom ponovio kako ne odustaje od planova kojima bi doveo u pitanje opstanak nekih od središnjih tijela državne vlasti.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je kako je sastanak s novim šefom austrijske diplomacije protekao "na očekivani način" a raduje se jer se ministar Michael Linhart osobno mogao uvjeriti kakvo je stanje u zemlji u svjetlu najava o koracima koji bi vodili ka secesiji Republike Srpske.

"Sve što Dodik priča postaje predmetom rada Tužiteljstva BiH jer je to rušenje ustavnog sistema BiH", kazao je Komšić komentirajući Dodikove secesionističke planove koje je okvaificirao kao "ludilo" za koje je "potrebna terapija".

Kazao je kako će pričekati hoće li sada državno tužiteljstvo reagirati ili će osobno podnijeti kaznenu prijavu protiv Dodika koji i BiH i RS vodi u opasnu situaciju.

Bošnjački član državnog vrha Šefik Džaferović kazao je kako nitko ne treba dvojiti da će BiH biti obranjena i od ovih novih Dodikovih prijetnji.

"Dodik radi uzaludan posao koji nikako ne može dati rezultate što ih on očekuje a sve može odvesti u destabilizaciju", kazao je Džaferović.

Tvrdi kako je nemoguće sada se vraćati na stanje kakvoj je bilo 1996. godine i što traži Dodik kroz inzistiranje na maksimalno reduciranje ovlasti BiH kao države.

Džaferović je pozvao da se stanje smiri prije nego što intervencija visokog predstavnika postane neizbježna.

"Nastavi li Dodik s ovim prvorazredna je obveza visokog predstavnika zaštititi teritorijalni integritet i suverenitet BiH", kazao je Džaferović.

Sam visoki predstavnik Christian Schmidt u četvrtak je medijima kazao kako bi bilo najbolje da njegove ovlasti "ostanu u ladici" ali je istaknuo kako će biti tu ustreba li reagirati na ugrožavanje teritorijalnog integrireta i suvereniteta BiH.

Dodik je pak nakon sastanka s ministrom Linhartom novinarima kazao kako on nema namjeru rušiti teritorijalni integritet BiH ali je odlučan vratiti suverenitet RS-u kakvoga joj je dao Dayton.

Potvrdivši kako jedinstva u BiH nema ustvrdio je kako rata ipak neće biti pa ni sigurnost građana, po njegovu sudu, nije ugrožena.

"Mi nećemo ratovati ako nas se ne dira", kazao je Dodik koji ne vidi zbog čega su ljudi u BiH zabrinuti. Ne bi li dokazao kako nema razloga za strah najavio je kako će u ponedjeljak na sjednicu Predsjedništva BiH u Sarajevo dovesti harmonikaša s kojim tamo kani pjevati.

Istodobno je ipak potvrdio kako ne odustaje od plana da RS ospori funkcioniranje oružanih snaga BiH kao i pravosudnih tijela države.

Pripadnike oružanih snaga BiH s teritorija RS, kako je pojasnio, planira potjerati tako što će vojarnama isključiti struju i vodu.

Tvrdi da je državna vojska samo trošak te kako bi zemlju trebalo demilitarizirati a novce umjesto za vojsku trošiti za bolnice. Ponovio je tvrdnju da je veliki broj pripadnika oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti izrazio spremnost da se angažira u novoj vojsci entiteta a Dodik očekuje da će i Srbi zaposleni u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) također prijeći u policijske strukture RS a dodao je kako su s njim odbili surađivati Srbi iz Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) koje je nazvao "prodanim dušama".

Do kraja mjeseca planira zabraniti rad OSA-e na teritoriji RS a entitet će, kako je najavio Dodik odmah uspostaviti svoju obavještajnu službu.

O svim tim planovima je, kako tvrdi, upoznao predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića te je najavio nastavak suradnje s njim na rješavanju problema koji postoje u BiH.

Komentara 8

BR
BrigitaM
16:10 15.10.2021.

Terapija bi trebala biti: Referendum u sva tri "ravnopravna naroda" pa da vidimo.

40
402
06:32 16.10.2021.

Sejdo lupeta po obicaju.Sta su zakuhali to ce i kusati ,Sejdo i Mujo.

SI
sisavac
12:38 15.10.2021.

moraš ga voljeti, on dira upravo tamo gdje eu ekipa najviše boli, u smisao postojanja tijela međunarodne zajednice u bih. procedura imenovanja visokog predstavnika je jasna, pa je tako kristalno jasno i da bivši šef, kao ni sadašnji, nisu legalno postavljeni, u biti, oni nisu ni postavljeni, jer tijelo koje to radi je tijelo un-a, a ne neka kancelarija eu-a. širenje ovlasti tih predstavnika koji su radili isključivo na sve većoj unitarizaciji bosne je nezakonito, to vam dokazuje ogorčenost eu-a kad se god istaknu problemi. nigdje u daytonskom sporazumu ne piše u zajedničkoj vojsci, državnoj imovini na područjima pojedinog entiteta. to se može urediti zakonima, ali kako se uredi na jedan način ,tak ose može i na drugačiji. problem je samo u onom trenutku kad se dopustilo da komšić bude izabran na listi hrvatske strane, naroda. ustroj bih je specifičan. eu pravo tu nema prednost. ako veću moć u odlučivanju u bosni imaju strani političari, a ne izabrani bosanski, onda prestanimo govoriti o državi bih, već o međunarodnom protektoratu, kojim bi trebao onda upravljati un, a ne neka individua.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije