Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mi pitamo, Bruxelles odgovara

Komisija objašnjava objavu o 'srpsko-američkom' Tesli: Gledali smo Britannicu, History i Wikipediju

Nikola Tesla
Dubravka Petrić/PIXSELL
30.08.2021.
u 18:30

Konkretna objava o Nikoli Tesli bila je nanovo objavljena kako bi odražavala da je, ukupno gledajući, bio europski znanstvenik čiji su izumi donijeli koristi našem kontinentu i šire - kaže glasnogovornik Europske komisije

Prvotni opis Nikole Tesle kao srpsko-američkog znanstvenika temeljio se na javno dostupnim informacijama poput onih iz enciklopedija Britannica, Wikipedia i History. Odgovorili su nam to iz Europske komisije nakon što smo ih upitali da komentiraju slučaj o kojemu smo pisali ranije tijekom dana.

- Objava na društvenim mrežama na koju se referirate dio je serije pod naslovom “Proroci digitalnog” koju je DG CNECT (Komisijina Glavna uprava za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije, op.a.) pokrenuo s ciljem obasjavanja pionira tehnologije koji su utrli put digitalnom društvu današnjice. Konkretna objava o Nikoli Tesli bila je nanovo objavljena kako bi odražavala da je, ukupno gledajući, bio europski znanstvenik čiji su izumi donijeli koristi našem kontinentu i šire. Prvotni opis bio je utemeljen na javno dostupnim informacijama (npr. Britannica, History i Wikipedia) - odgovorio je glasnogovornik Komisije Johannes Bahrke. 

Kako smo već pisali, prvotna objava na Instagram profilu pod nazivom digitalEU pisala je o Tesli kao o "srpsko-američkom znanstveniku, izumitelju, inženjeru i futuristu”. Neki su korisnici Instagrama u komentarima reagirali napisavši da se radi o znanstveniku iz Hrvatske. Komisijini zaposlenici potom su obrisali tu objavu i napisali novu, s tekstom koji je u svemu isti, osim u pridjevu “europski” koji je zamijenio “srpsko-američki”. 

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 61

NE
neutrin0
18:41 30.08.2021.

Jadna je to komisija koja mišljenje traži na - wikipediji! Wikipedija često ima povijesno iskrivljene događaje, što odgovara onima koji vole lagati.... A Britannica je oduvijek bila enciklopedija engleskog (imperijalnog) poimanja svijeta.

HH
HHHH
18:48 30.08.2021.

Wikipedija, History i Britanica nisu vjerodostojni izvori, niti su ikad bili!

DU
Deleted user
18:35 30.08.2021.

Da se Nikola Tesla zove Radivoje Mihajlovic i da je crne debele glave, cubast i bez zubi rekao bi Srbin je i tocka... Ali Tesla izgleda kao Europljanin, a ne kao Turcin!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije