Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv odricanja

Komisija HBK: Nema trgovanja državnom granicom!

karta (1)
VL
12.10.2012.
u 15:46

Ni jedna vlada i ni jedan predsjednik nemaju pravo odricati se od kopnenog ili morskog područja svoje države, poručila je Komisija

Nakon kardinala Josipa Bozanića i Komisija HBK Iustitia et Pax oglasila se o pitanju hrvatskih granica, pa kaže kako su “teritorij i granice često rezultat povijesnih prilika i neprilika, ratova i ogromnih ljudskih patnji” te “zbog toga ni jedna vlada i ni jedan predsjednik nemaju pravo odricati se od kopnenog ili morskog područja svoje države”.

“Pokušaji koji bi bili suprotni tome jednostavno se ne mogu ni zamisliti, a kamoli izvesti. Zato ni jedna pravna država u Europi ne prepušta svoj teritorij drugoj državi. Jer, državno područje – kopneno, riječno, jezersko, morsko, podmorsko i zračno – nije ni roba, ni novac, a nije ni samo “nekretnina”. S teritorijem se ne trguje. Zato se u svim demokratskim državama Europe i svijeta pitanje granica ne miješa ni s kojom drugom temom, ne stavlja ni u kakav “paket”, ne zamjenjuje se ni za koji interes. Državno područje pitanje je međunarodnog prava i ono nije tek interes, kako se čuje kod nas od ljudi nevičnih demokratskoj državi i pravu. Interesi, naime, mogu biti i sebični i protupravni, dok je međunarodno pravo civilizacijski i etički doseg našeg vremena. Granice država eminentno su pitanje pravde i održivog mira”, poručuje Iustitia et Pax.

>>Nova vlast spremna ratificirati sporazum Tuđmana i Izetbegovića

>>Gdje je granica? Povijesna bitka za Klek, školje i more

Komentara 24

SL
slavicabosnjak317
16:42 12.10.2012.

Nedamo niti pedalj svoje zemlje!

TT
tTony
16:55 12.10.2012.

triba neko imat m**a rjesit to pod hitno sa BH i Slovencima

M3
Miške 3
16:32 12.10.2012.

Crkva se mora brinuti o dušebrižništvu svoga stada, a ne o imovinama ( Daila) i teritorijima. ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije