Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žele spriječiti širenje

Komisija formirala stručnu skupinu za borbu protiv lažnih vijesti

novine
Foto: Reuters/PIXSELL
15.01.2018.
u 14:51

Skupina ima važnu zadaću definirati opseg i dimenzije problema, dati pregled najboljih praksi i predložiti konkretne preporuke za borbu protiv lažnih vijesti u Europi

Europska komisija formirala je stručnu skupinu koja bi trebala predložiti rješenja za borbu protiv lažnih vijesti, izjavila je povjerenica za digitalno društvo i ekonomiju Mariya Gabriel.

Stručna skupina, u kojoj je 39 članova, predstavnika civilnog društva, medija, društvenih mreža i znanstvenika održala je u ponedjeljak prvi sastanak.

"Skupina ima važnu zadaću definirati opseg i dimenzije problema, dati pregled najboljih praksi i predložiti konkretne preporuke za borbu protiv lažnih vijesti u Europi", rekla je povjerenica Gabriel.

Stručnjaci bi trebali predložiti mehanizam za detektiranje lažnih vijesti i sprječavanje njihova širenja. "Nitko ne namjerava natjerati ljude da vjeruju ili ne vjeruju u neku vijest. Ali, ako EU ne poduzme nešto, situacija će postati još gora nego što je danas", rekla je Gabriel.

"Europska komisija nastoji pronaći najbolje rješenje za borbu protiv lažnih vijesti", rekla je povjerenica Gabriel, dodajući da trenutačno nema definicije kojom bi se točno odredilo što su lažne vijesti i da će ta definicija biti jedna od zadaća stručne skupine.

Na pitanje o inicijativi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je predložio zakonsko kažnjavanje za lažne vijesti, povjerenica Gabriel je rekla da to pokazuje važnost toga problema, ali li je istaknula da je tu potreban pristup na europskoj razini kako bi se fragmentacija i različita rješenja u državama članicama.

Povjerenica ističe da je digitalna tehnologija promijenila način na koji se ljudi informiraju, da je internet omogjućio još veću slobodu izražavanja i medijsku raznolikost, ali je istodobno donio i izazove za politiku, društvo, sigurnost.

Komentara 9

OP
opančar
15:36 15.01.2018.

opet masoni na djelu, jer moraš vjerovati samo njihovim mainstram vijestima.

RO
rotšild
18:21 15.01.2018.

Sada se iza borbe protiv lažnih vijesti nazire prava metoda, usmjerena na ušutkavanje "stvarno slobodnih glasova". Koristi je jednostavno pravilo u kojem se stvori problem i ponudi rješenje, a cilj je da se sve mjere prihvate kao nužne, iako susu planirane odozgo. U trenutku kada javnosti postane svjesna postojanja problema, predlažu se mjere koje su zapravo namijenjene za uvođenje "zločina misli i lažnih vijesti", što su one s kojima se ne slaže aktualna politička elita i koje bi proizvele neslaganje javnosti. Možda se stvori i "Inkvizicijski tribunal 2.0", koji će suditi autorima "lažnih vijesti", za "cyber bullying" ili "govor mržnje", što će postati širok pojam, uglavnom namijenjen za suzbijanje kritičkog mišljenja. Progonit će se oni koji se rugaju i vrijeđaju vlast i objavljivat će se vijesti koje diskreditiraju bilo kakav alternativni informacijski rad. Pravila se neće primjenjivati na profesionalne novinare i akreditirane jastrebove, a slučaj Briana Rossa je izuzetak i poruka ostalima da dobro razmisle što pišu. Važeći dvostruki standardi u obrani mainstream medija i rad propagandnih stručnjaka će dovesti do toga da ćemo biti bombardirani tendencioznim vijestima o pseudodogađajima, koje su potrebne za opstanak imaginarnog "Carstva slobode". Kao u "Životinjskoj farmi". Sve su životinje jednake, ali su neke jednakije od drugih. Dakle, članovima zajednice koji su "jednakiji od drugih" bit će dopušteno da manipuliraju javnim mnijenjem, a posebno onima koji se smatr

AA
aabbcc
22:50 15.01.2018.

Jel to znaci da vise necemo ni imati nista za rubriku i program Vijesti ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije