Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SRIJEDU

Komemoracija u Jasenovcu: Nakon pune 4 godine prisustvovat će kompletni državni vrh

Jasenovac
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/5
20.04.2020.
u 13:10

I iako će se komemoracija zbog opasnosti od koronavirusa odvijati po posebnim protokolarnim mjerama i iako će joj prisustvovati tek sedmorica „izabranih“ izgleda da bojkoti državne komemoracije kojima smo svjedočili zadnjih godina ipak postaju prošlost.

Ovogodišnjoj komemoraciji 75.obljetnice proboja iz ustaškog logora Jasenovac koja se održava u srijedu u 11 sati prisustvovat će kompletni državni vrh.

Uz premijera Andreja Plenkovića, predsjednika države Zorana Milanovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića u Jasenovac stižu zajedno i četiri predstavnika stradalnika logora i to predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske(SABH) Franjo Habulin, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi te predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus.

Prvi je to put od 2015. godine da će se na komemoraciji u Jasenovcu okupiti državni vrh kao i predstavnici nacionalnim manjina te Savez antifašističkih boraca i antifašista koji su zadnje tri godine, zbog stava da je u Hrvatskoj na djelu revizija povijesti Drugog svjetskog rata, odbijali komemorirati žrtve u Jasenovcu zajedno s Vladom Andreja Plenkovića te su to činili odvojeno.

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Jasenovac je u svom mandatu odlazila u vlastitom aranžmanu, a novi predsjednik države Milanović još je početkom ožujka kazao kako u Jasenovac misli ići, ali i da tamo ne bi držao govor jer to nije „politički skup, nego komemoraij“.

- Nadam se da smo zreli u jednoj dostojanstvenoj koloni. Da pokažemo da smo normalni i humani, da pustimo bakače iz Srbije koji uvijek koriste te dane, to mene smeta - kazao je nedavno Milanović. 

I iako će se komemoracija zbog opasnosti od koronavirusa odvijati po posebnim protokolarnim mjerama i iako će joj prisustvovati tek sedmorica „izabranih“ izgleda da bojkoti državne komemoracije kojima smo svjedočili zadnjih godina ipak postaju prošlost.
Kako nam je kazao predsjednik SABH-a Franjo Habulin u Jasenovcu neće biti nikakvih govora.

Pazit će se, kaže, na razmak, položit će se jedan veliki vijenac, a svatko do prisutnih i po jedan cvijet.

- I to će biti to. Sve detalje dogovorit će još protokoli, ali mislim da se i unatoč zabrani okupljanja i opasnosti može obilježavanje proboja održati na ovakav način bez opasnosti od zaraze - kaže Habulin od kojega je i potekla ideja o organizaciji ovogodišnje komemoracije u spomenutom sastavu.

Bilo mu je, kaže, jasno da se zbog korone komemoracija neće moći normalno održati kao i svake godine pa je razmišljao što napraviti, a i konzultirao se s određenim ljudima. Na kraju je inicirao upravo okupljanje cijelog državnog vrha nakon nekoliko godina kao i četvorice predstavnika stradalnika i smatra da je to najbolje trenutno rješenje, a „prava“ komemoracija će se, dodao je Habulin, kada se i ako se poboljšaju epidemiološke prilike.

I tada će na njoj moći prisustvovati svi pa i oni koji su željeli i u srijedu biti u Jasenovu, a što neće moći upravo zbog zabrane okupljanja većeg broja ljudi poput, doznajemo, bivšeg predsjednika države Stipe Mesića, Ivana Fumića iz SABH-a, potpredsjednika Sabora Siniše Hajdaš Dončića, nekih ministara…

- Mislim da je ovo dobar put prema međusobnom približavanju i da su se konačno stekli uvjeti da danas - sutra možemo svi zajedno sjesti i početi razgovarati o svim otvorenim pitanjima. A ima ih koliko hoćete. Dovoljno je pogledati samo što se događa 10. travnja, išarane spomenike, transparente u Splitu. No stvari se mijenjaju na bolje - kaže Habulin i navodi za to dva primjera.

Prvi je, kaže, lanjsko prihvaćanje Vlade da bude pokrovitelj obilježavanja 76. obljetnice Bitke na Sutjesci, a drugi Plenkovićev govor u Francuskom paviljonu u Zagrebu povodom otvaranja izložbe posvećene sjećanju na žrtve holokausta koji je, kaže Habulin, bio takav da bi ga i on sam održao.

Komentara 20

DU
Deleted user
13:20 20.04.2020.

Dokaz da su neki u Hrvatskoj jednakiji.... I ako cijeli državni vrh u tome sudjeluje, to je dokaz da corona ipak nije tak opasna kak nam se pokušava prikazati da nas se može držati u karanteni...

ZE
Zambija export-import
13:15 20.04.2020.

Propusnice, ništa? Misa, drive in restorani, frizeraji, mali nogomet i bikijada ne mogu, ovo može? Tko će odgovarati ako u Slavoniju koja je skroz ograničila epidemiju donesu koronu ili neku drugu boleštinu?

JU
jure41
14:10 20.04.2020.

Puno Corone im zelim !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije