Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVONIJA NOVO ŽARIŠTE

Kombijima će se vratiti još 20 radnika, Švedska ih odbila testirati

Nastavni zavod za javno zdravstvo "dr. Andija Štampar" uveo "drive in" dijagnostiku koronavirusa
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
15.05.2020.
u 08:02

Županijski stožer zatražio je da karantenski objekt u Brodsko-posavskoj županiji bude još neko vrijeme u funkciji, što je odobreno

Slavonija postaje novo žarište koronavirusa u Hrvatskoj. Broj zaraženih iz skupine od dvadesetak radnika slavonskobrodske tvrtke Đuro Đaković Montaža koji su se iz Švedske u Hrvatsku vratili 2. svibnja avionskim letom preko Frankfurta sada se već popeo na devet, a tome treba pridodati i osam njihovih obiteljskih kontakata. Sedam osoba je hospitalizirano, a jedan od zaraženih razvio je težu kliničku sliku, no zasad još nije na respiratoru. Kobni let virus je razasuo po četiri županije, no najgore su prošle one slavonske. – Očekivati je da će biti još oboljelih i pozitivnih jer inkubacija još nije prošla – rekao je dr. Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

Grupa se vraća 19. svibnja

Na istom gradilištu u Švedskoj nalazi se još 26 radnika koji bi u Hrvatsku trebali stići nakon njegova zatvaranja 19. ili 20. svibnja. Iz HZJZ-a je u švedsku Agenciju za javno zdravstvo upućen zahtjev da se svi ti radnici testiraju, no iz Švedske je stigao negativan odgovor jer se to testiranje ne uklapa u njihovu strategiju borbe protiv COVID-19. Stoga je Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije s upravom ĐĐ Montaže ovog tjedna dogovarao modele za njihov povratak.

– Dogovorili smo se da četvorica radnika koji imaju određene simptome zasad ostanu u Švedskoj, uz još dvojicu zdravih koji će im pomagati. Preostalih 20 će se vratiti, pri čemu idemo na opciju da se ti radnici vrate direktno u pet kombija iz Švedske. U kombijima, u koje inače stane po devet osoba, bit će po četiri radnika, od kojih će jedan voziti, što je epidemiološki prihvatljivo – objasnio je načelnik županijskog stožera Stjepan Bošnjaković.

On je istaknuo da je ta opcija ocijenjena najboljom jer bi let avionom predstavljao rizik za ostale putnike, isto kao što bi i drugi putnici u avionu predstavljali rizik za radnike. Nakon povratka u Hrvatsku, radnici će biti smješteni u četrnaestodnevnu karantenu i testirani.

Zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije i porasta broja oboljelih županijski stožer zatražio je da karantenski objekt u Brodsko-posavskoj županiji bude još neko vrijeme u funkciji, čemu je i udovoljeno. Od Nacionalnog stožera civilne zaštite zatražene su i dodatne količine zaštitne opreme. No radnika ima i u drugim europskim zemljama, primjerice u Španjolskoj, Belgiji, Njemačkoj... Što s njima?

– Većina radnika ĐĐ Montaže radi na gradilištima širom Europe. Njihova gradilišta su aktivna i oni nastavljaju normalno raditi, a budu li se vraćali, na vrijeme ćemo se pripremiti i organizirati se u dogovoru s upravom – dodao je Bošnjaković.

VIDEO Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kada bi mogla završiti pandemija

Teže pratiti kontakte

Sve što se trenutačno događa u Slavoniji pokazatelj je da ne smije doći do opuštanja jer riječ je o županijama koje su dosad imale povoljnu epidemiološku situaciju. Štoviše, Požeško-slavonska županija imala je najpovoljniju u Hrvatskoj jer je od 22. travnja bila “korona free” područje. No jučer je u ovoj županiji potvrđeno da su još tri osobe zaražene koronavirusom. Radi se o članovima obitelji jednog od radnika. Požeški epidemiolog Ante Vitalia istaknuo je kako se popuštanjem mjera otežala situacija praćenja tko i kada ulazi u Hrvatsku, pa tako i u županiju. Otvoreno je izrazio nezadovoljstvo kaosom koji nastaje bez ikakvog vođenja evidencije i prikupljanja barem osnovnih informacija.

– U ovoj situaciji samoizolacije zaražene osobe su stavljene praktički u bliski kontakt, u isto kućanstvo s drugim ukućanima. Usudio bih se reći da se moglo očekivati da će i njihovi ukućani, bez obzira na mjere kojih su se pridržavali, biti pozitivni na koronavirus – rekao je Vitalia.

Dogovor sa Stožerom o povratku radnika

Iz Đuro Đaković Montaže izvijestili su da se radnici vraćaju u skupinama još od polovine travnja zbog redovitog završavanja projekata i zatvaranja gradilišta. Svi povratnici iz prethodne dvije skupine bili su negativni. Poručili su da će se iduća skupina radnika vratiti u dogovoru sa Stožerom civilne zaštite.

– Nadamo se da naši radnici kojima je test pozitivan neće razviti teže simptome te im želimo brz i uspješan oporavak – kratko su poručili iz tvrtke.

Komentara 29

IM
Immanuell
08:27 15.05.2020.

Odgovor jedne moderne, suvremene zemlje sve govori. Ako se njima ne uklapa zahtjev za testiranjem ovog puta stranih radnika upućen iz zemlje odakle su došli ti radnici u stil borbe protiv koronavirusa, nama se uklapa. Logika nalaže da se ispuni zahtjev zemlje koja zahtjeva takav test, međutim Švedska to neće. Hladnoća, spremnost na žrtvovanje dijela stanovništva, hinjenje da je sve u redu bez obzira na broj mrtvih i s trajnim posljedicama.

Avatar dr.pedersen
dr.pedersen
09:10 15.05.2020.

Je li vrijeme za prekid diplomatskih odnosa s tim smećem od Švedske?

IK
Ikonoklast
09:44 15.05.2020.

Cekaj. Znaci svjesno ti vracaju zarazene drzavljane iste te E.U. jer eto, to je njihov nacin i mi to moramo prihvatiti. A kad na nase granice nahrne masa ljudi bez imena nemozes nista nego im dati sve sto traze jer eto, to je opet NJIHOV nacin i mi to moramo prihvatit. Pa dokle? Da je ovo Mađarska napravila sad bi bilo o fasistima, al to je moderna Svedska, ona je cool, sve pase. Svedska? Obicna banana drzava di za 20 godina neces moc ulicom setat bez marame.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije