Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krvožedne napasti

Komarci maltretiraju Zablaćane, a legu se u njihovim crnim jamama

'za sis...........03.05.2005..sisak......... komarci.....snimila:antonia vukusic'
'antonia vukusic'
06.04.2010.
u 09:55

Za 20 kuna po jami tvrtka As-eko uništava legla, ali građani su nezainteresirani, iako se žale kako im ljeti turisti bježe pred najezdom dosadnih krvopija.

Svake godine iznova stanovnici Zablaća, Podsolarskog i okolice imaju nevolje s komarcima. Za razliku od uobičajenih problema s krvožednim insektima kakve svi imamo uglavnom ljeti, tamnošnje stanovništvo nerijetko komarce viđa i osjeća i usred zime, dok im se romantične ljetne večeri često pretvaraju u bezglavi bijeg od zujanja i ugriza komaraca. Zato čudi što nitko ne reagira na pozive da se protiv komaraca trebaju boriti sad.

'Nema nam pomoći'

– Postali smo poznati po komarcima. A zna se za slučajeve da su nam nekih godina i turisti bježali zbog njih. Ja više ne vjerujem da uopće ima sredstava koja tu mogu pomoći. Većina nas ima one električne aparate s tabletama. Ja ipak mislim da je najveći problem sve ovo smeće koje budale bacaju oko jezera. Pogledajte i sami – kaže umirovljenik Milko iz Zablaća.

Koncesiju za uništavanje larvi komaraca, trovanje štakora i slično na šibenskom području ima tvrtka As-eko i njihova služba za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju. Upravo sada je vrijeme kada treba djelovati da bi se spriječio skori teror komaraca, jer je temperatura vode u jezerima oko Zablaća oko 14 stupnjeva, objašnjavaju u tom poduzeću.

Išli od kuće do kuće

As-eko larvicidno tretira, odnosno ubija ličinke komaraca na okolnom močvarnom tlu, no znatno veći problem su nebrojene septičke jame na privatnim posjedima koje su legla dosadnih i krvoždernih insekata. Na zajedničku nevolju, glavnina vlasnika jama nije zainteresirana za taj, kako se tvrdi, jednostavan, učinkovit i jeftin postupak.

– Mi smo pokušali prošle godine sa studentima i maturantima medicinske škole napraviti larvicidnu obradu na privatnim posjedima. Išli smo od kuće do kuće. Cijena tog postupka za vlasnike je bila 20 kuna po jami. Međutim, odziv je bio jako loš – objasnio je Damir Vrvilo, direktor As-eka.

Kako kažu, građani za 20 kuna mogu dobiti četiri tablete: dvije trebaju u svoje jame ubaciti odmah, a dvije nakon 20 dana, no najvažnije je da to naprave svi, jer se komarci ne pitaju iz čije su jame izišli.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije