Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJEZDA U SLAVONIJI

'Proveli smo 6 larvicidnih tretiranja komaraca, ali problem je puno širi, svi se moraju uključiti!'

Jezero
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/7
19.06.2019.
u 15:22

Direktor Veterinarske stanice u Vukovaru rekao je kako je za najezdu komaraca kriv biološki fenomen, odnosno visok vodostaj Dunava, temperature od 32 do 35 stupnjeva te dugačak period kiše

Najezda komaraca proteklih dana u Vukovaru, kao i na području cijele Vukovarsko – srijemske županije, poprima više ne samo zabrinjavajuće nego i alarmantne oblike.

U večernjim satima postalo je gotovo nemoguće izaći iz kuće od prave najezde komaraca tako da građani s pravom strahuju što bi sve to moglo uzrokovati.

Građani ukazuju i na opasnost od prenošenja zaraznih bolesti kao i druge probleme koje ovi napasnici mogu izazvati. U isto vrijeme postavlja se sve češće, ali i sve glasnije, i pitanje načina tretiranja komaraca, kvalitete preparata, količina i svega drugoga. Mnogi kažu kako od preparata koje sami kupuju komarci ugibaju, a da ih nakon tretiranja po gradu bude još više.

Direktor Veterinarske stanice Vukovar Tomislav Šota kazao je kako to više nije samo najezda komaraca nego da se radi o pravoj elementarnoj nepogodi.

Pojasnio je kako je za najezdu komaraca kriv biološki fenomen, odnosno, da su se poklopili visok vodostaj Dunava, temperature od 32-35C i dugačak period kiša. Kada se sve to poklopi i vrijeme izlaska komaraca je upola kraće nego kod uobičajenih godina. Po riječima Šote to se zadnji šut dogodilo 2006. godine.

Najavio je i dalja tretiranja kao i da će tražiti avion kako bi zaprašivali šumske dijelove te istakao kako se i ostale općine i gradovi moraju uključiti u ovu borbu.

- Do danas mi smo proveli šest larvicidnih tretiranja komaraca ali je problem što nam vrijeme ne dozvoljava i normalno provođenje adulticidnih tretiranja tako da imamo pravu najezdu. Koristimo maksimalno dozvoljene doze preparata ali se protiv elementarne nepogode ne možemo boriti. Neophodno je da se svi uključe u suzbijanje komaraca, a mi sada, uz Vukovar, imamo samo Općinu Borovo koja to radi. Kako čujemo uključit će se sada i Općina Bogdanovci kao i Grad Ilok, rekao je Šota.

Građani su ovakvom situacijom, kada je riječ o komarcima više nego ogorčeni tako da se putem društvenih mreža dogovara i mirni prosvjed.

Prema posljednjim informacijama iz Uprave Grada Vukovara u petak, 21. svibnja, biti će obavljeno avio tretiranje komaraca zelenog pojasa oko grada. U isto vrijeme, također u petak i subotu, biti će organizirano i zaprašivanje komaraca po gradu.

I građani Vinkovaca bore se ovih dana s najezdom komaraca. Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić kazao je kako su Vinkovci, Grad Otok i još sedam općina kroz koje prolazi rijeka Bosut dogovorili zajedničko djelovanje s ciljem da se suzbiju komarci. Oni su već postignuli dogovor, a zamolbu su uputili i Hrvatskim vodama i Hrvatskim šumama da se i oni uključe.

- Planiramo avio tretiranje jer mislimo kako je to jedino rješenje u ovim trenutcima. Postalo je neizdrživo te mislimo kako bi nas sve zajedno avio tretman barem na nekoliko dana oslobodio ove pošasti i omogućio da u večernjim satima možemo izaći iz kuća i stanova. S tretiranjem bi započeli čim dobijemo pozitivno mišljenje, rekao je Bosančić.

Kako se jednostavno riješiti komaraca?

Komentara 3

PA
PainKiller
15:30 19.06.2019.

Nema tu ništa bez suradnje svih nas. Evo ja sam i pse naučio da piju iz boce, a susjed im daje vodu u kantama od 20l, nema to smisla tako.

Avatar Gastalbajter
Gastalbajter
16:39 19.06.2019.

Uzet muvopič i u boj za narod svoj !

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
15:29 19.06.2019.

Gdje je naša i svjetska Hrvatska armada sa svojim ubojitim oružjima i orudjima? Neće valjda ostaviti Vukovarce komarcima, kao što je to učinila za Vrhovnika Franje, na milost i nemilost zločinačke JNA? Na svu sreću imamo našu Vrhovnicu Madonu KolinduBBh,, koja ima za svaki problem rješenje za osvježenje, odnosno spas u posljednji čas. Uostalom naši Vukovarci su preživjeli granate i bombe svih kalibara u Domovinskom ratu, vjerodomoljubne krvopije iz hrvatske vlasti po oslobodjenju, pa će sada lako izdurati dalje sitne krvopije komace, zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije